Дилемата пред Радев – на кого да връчи третия мандат?

Дилемата пред Радев - на кого да връчи третия мандат? Вече е ясно, че първият мандат за съставяне на правителство, връчен на Асен Василев от “Продължаваме промяната” се провали.

Вторият, който трябва да отиде при ГЕРБ, ще бъде върнат веднага. И тогава пред президента Румен Радев застава дилемата – на кого да връчи третия мандат?

Държавният глава трябва да избере някоя от останалите политически сили – БСП, ИТН, ДБ, ДПС, или “Възраждане”. Ако вземем под внимание стоплените отношения между ДПС и Радев, може да се допусне екзотиката третият мандат да отиде при Карадайъ. Но, ДПС, както и ГЕРБ, и “Възраждане” категорично заявиха, че този парламент е изчерпан и единственият изход от кризата са избори.

Тогава изборът на Радев трябва да бъде направен между БСП, ИТН и ДБ.

Първи вариант – мандатът отива при НИНОВА

Досега Румен Радев три пъти е участвал в т.нар. парламентарна въртележка със служебния кабинет. И винаги е връчвал третия мандат на БСП, може би от благодарност за това, че социалистите го издигнаха и подкрепяха за президент.

“Ако Радев ни връчи третия мандат, ще положим всички усилия да съставим кабинет”, заяви в четвъртък вечерта след заседанието на Националния съвет на БСП лидерът на партията и вицепремиер Корнелия Нинова.

Думите на Нинова не са обикновена куртоазия.

В кабинета “Петков” социалистите бяха стабилизиращият фактор на фона на неспирните караници между ПП и ИТН. Самата Нинова съхрани добрия тон и професионалните отношения с всички – и с ПП, и с ИТН, и с ДБ. Нинова запази спокойствие по време на сблъсъците между ПП и ИТН, не размени остри думи с никого, беше разумът в коалицията

И не случайно съпредседателят на ДБ Христо Иванов заяви: “Ако бъде даден мандат на БСП, всички реалистични шансове за излъчване на правителство трябва да бъдат разгледани много сериозно.”

Проблемът пред третия мандат за левицата обаче се казва Румен Радев. Острите думи и нескритите нападки пробляснаха именно между президента и лидера на БСП. В един момент те се нажежиха до бяло, особено по темата за Украйна. И ще бъде учудващо, ако Радев даде отново на БСП мандат за кабинет.

Но, ако го направи, това ще е шанс за Корнелия Нинова да се опита да реализира възможността да реконструира сегашното правителствено мнозинство – ПП, БСП, ИТН, ДБ (128 гласа). За нея всички опции към тези формации и лидерите им са отворени. Тя си говори без проблем и с Кирил Петков, и със Слави Трифонов и може да бъде мостът между двамата.

При този вариант Нинова не би могла да разчита на ГЕРБ и на ДПС – там засега каналите за комуникация са затворени.

Втори вариант – мандатът отива при СЛАВИ ТРИФОНОВ

Втората възможност за президента Радев е да даде мандата на ИТН. Те заявиха, че този парламент е изчерпан, но при вероятността да не влязат в следващия, сигурно биха се потрудили да направят правителство, ако такава възможност им се удаде.

Хората на Слави Трифонов обаче вече минираха вероятността такъв мандат да успее.

“При трети мандат ще седнем на масата на преговорите, но без Петков и Василев”, заяви депутатът Станислав Балабанов. И така прокара червена линия, повтаряйки грешките на ПП, които едва влезли в парламента, вече се кълняха “С ГЕРБ и ДПС – никога!” Петков и Василев са съпредседатели на “Продължаваме промяната”, ако не с тях, то с кого биха искали да преговарят от ИТН? И дали от ПП ще отидат на преговори с тях при такива условия?

ИТН няма проблем с БСП и ДБ. Двете партии нееднократно заявиха, че предсрочните избори са пагубни за страната, че във времена на криза е нужно стабилно правителство. БСП, ИТН и ДБ имат 61 депутати. Ако от ПП преглътнат огорченията, евентуалното правителство би могло да се радва на подкрепата на 128 народни представители. Това е малко вероятно засега. Към тях при определени условия биха се присъединили и от ДПС, което вече прави конституционно мнозинство от 162 души.

Но пред такава коалиция има твърди много “ако”, за да стане факт. И такава коалицая е по-скоро в сферата на фантастиката.

Трети вариант – мандатът се връчва на ХРИСТО ИВАНОВ и АТАНАС АТАНАСОВ

Третата възможност за мандат е той да бъде връчен на “Демократична България”.

Христо Иванов, не скривайки огорчението си, вече заяви по адрес на лидера на ИТН: “Слави Трифонов похарчи една година историческо време на България”

И след такова изречение е трудно да ги видим на масата на преговорите, което прави невъзможна реконструкцията от страна на ДБ на мнозинството, излъчило кабинета на Кирил Петков.

За ДБ обаче има друга възможност, ако наистина държат да съставят правителство и ако Радев оцени техните шансове. Това е правителството на евроатлантическото мнозинство.

Политическата традиция у нас изключва БСП от такава гарнитура, независимо, че партията подкрепи членството в НАТО и вкара страната в ЕС.

“Възраждане” също отпада, а за отношенията между ДБ и ИТН вече стана дума. И така вероятните съюзници на ДБ остават ГЕРБ и ДПС. Основните говорители на движението не спират да изтъкват, че страната трябва да се управлява от евроатлантическо мнозинство.

“България има нужда от ценностно хомогенно евроатлантическо мнозинство или правителство. С омраза и противопоставяне може да се включи човек в политиката и властта, но с омраза не може да се управлява”, неведнъж е подчертавал и председателят на ДПС Мустафа Карадаъй.

Сборът от гласовете в парламента на тази евроатлантическа коалиция обаче е недостатъчен – само 109.

За да се сформира правителство, са необходими и гласовете на ПП, така зад него биха застанали внушителните 176 народни представители.

Такава е аритметиката, политиката обаче е изкуство на възможното. И едва ли е възможно Бойко Борисов да подкрепи кабинет, в който участва ПП – толкова огън и жупел е хвърлил по тях, какви ли не ги е наричал – “крадци” и “мошеници” са най-семплите изрази. А и Кирил Петков не би седнал на една маса с Борисов.

Ако кабинет, подкрепен от въпросните партии въобще е възможен, това би могъл да бъде само експертен кабинет от непартийни личности, при който де факто ще е голямо преглъщане на егото.

Всичките тези възможности са открити пред президента Румен Радев. Той нееднократно е посочвал, че 47-ото Народно събрание не е изчерпано. Президентът не е ограничен от 7-дневен срок преди да връчи третия мандат. Вече го призоваха за свика консултации преди да направи този ход.

Има достатъчно време за консултации. Както и за избор.

Дали Радев иска да се повтори сегашния кабинет с нова “шапка” от БСП, дали иска да даде шанс на едно евроатлантическо мнозинство, или просто няма търпение да вземе властта в свои ръце и да управлява чрез служебно правителство, предстои да видим.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.