Започва цензурата! СЕМ поиска да контролира сайтовете, ГЕРБ се съгласиха!

Започва цензурата! СЕМ поиска да контролира сайтовете, ГЕРБ се съгласиха!
Отчетът на СЕМ пред парламента стана повод Съветът за електронни медии да поиска повече правомощия и нов Закон за радиото и телевизията.

Управляващите пък използваха темата, за да нападнат медиите и да ги обвинят, че погазват морала и рушат доверието във властта, съобщава BIG5.

Бетина Жотева от СЕМ обясни, че сегашният Закон за радиото и телевизията е остарял морално и технологично, затова трябвал чисто нов. Освен това от Съвета искат да имат пълен контрол над електронните медии, защото огромна част от хората търсят информация именно от интернет.

Тя призова депутатите да припознаят сайтовете като електронни медии и да ги включат в бъдещата директива за правомощията и задълженията на СЕМ.

Информацията, която идва от сайтовете, е много по-голяма като вълна, отколкото това, което идва от телевизиите и радиата. Страшно много хора се информират само от интернет. Новата директива предвижда наблюдение на интернет сайтове. Това, за което преди две години говорехме и беше табу и анатема, обърна се към депутатите Жотева.

Според нея всеки един сайт, койти има аудио и визуална информация, трябва да бъде в контрола на СЕМ.

Тома Биков от ГЕРБ поиска отговорност от медиите за това, че с информацията си рушат доверието в българските институции. Политиците, каза той, си носят отговорността чрез публичен бич. Според него медиите не носели достатъчно отговорност, въпреки че понякога се превръщали не в четвъртата, а в първата власт. По думите му хората вече не вярвали на вестници и телевизии заради фалшивите новини, пише duma.bg.

Той дори посъветва медиите да се замислят, че когато доверието в останалите институции се руши, то и медиите не остават встрани.

Затова СЕМ трябвало да налага стандарт за морал в медиите.

Биков се оплака, че свободата на словото вече не означавала обективност, а се изразявала в това всяка медия да има своя позиция. Набеди частните медии, че гледат преди всичко печалбата, но подчерта, че няма претенции към БНТ и БНР. Там може да чуете критични позиции към управляващите, но и гледната точка на управляващите.

Депутатите приеха отчета на Съвета за електронните медии с 91 гласа „за“ , 4 против и 0 въздържали се. / Petel.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.