Захарова: Българите не биха подкрепили опита да се изтрие Русия от освобождението им

Захарова: Българите не биха подкрепили опита да се изтрие Русия от освобождението им Опитите да се изпрати в забвение решаващата роля на Русия за освобождението на България от османско иго никога няма да срещне подкрепата на българските граждани.

Това заяви по време на днешния брифинг говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

„По време на споменатите юбилейни тържества (145-годишнината от освобождението на България) бяха направени опити да се изпрати в забвение решаващата роля на Русия за избавянето на България от чуждестранен гнет.

Виждаме в това, наред с други неща, незачитане на собственото минало, на собствените граждани, на потомците на героичните опълченци <…> Убедени сме, че подобна линия никога няма да срещне симпатии сред българските патриоти, които истински почитат и защитават както своята история, така и традицията на приятелство между нашите народи“, каза дипломатът, коментирайки оскверняването на паметника във Варна на руския посланик в Константинопол Николай Игнатиев.

„За това свидетелстват отрупаните с цветя паметници на героите от Руско-турската война (1877-1878 г.) във всички краища на страната и многобройните благодарствени послания от обикновени български граждани, които бяха получени в нашето посолство“, добави Захарова.

Събитията във Варна и повреждането на паметника на Съветската армия в София бяха определени от говорителя на руското външно министерство като актове на вандализъм и оскверняване на историческата памет и истина.

„Жалко е, че подобни варварски явления придобиват, а вероятно в някои европейски страни вече са придобили системен характер, стават част от войната срещу руските паметници и са насочени към подклаждането на русофобия и фалшифициране на историята“, каза тя.

На 4 март вандали оскверниха паметника на руския дипломат Николй Игнатиев във Варна, който преди 145 години подписа Сан-Стефанския договор, довел до освобождението на България и върнал страната на политическата карта на света след 500-годишно османско робство. Неизвестни лица заляха монумента с бяла боя.

На 23 февруари паметникът на Съветската армия в София беше повреден от вандали: две гранитни плочи бяха разбити с чук, а подножието и надписът „На Съветската армия – освободителка от признателния български народ“ бяха залети с червена боя. / dariknews.bg

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.