КСНС излезе със 7 препоръки към правителството и парламента за армията

КСНС излезе със 7 препоръки към правителството и парламента за армията Темпът на модернизация на Българската армия не съответства на съвременните предизвикателства, заяви президентът

Президентът Румен Радев с изявление след Консултативния съвет за национална сигурност. Темата на заседанието днес беше „Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“.

„Членовете на Съвета се обединиха, че ескалацията на напрежението в Черноморския регион, нестихващите конфликти в Близкия Изток и Азия, международният тероризъм и миграционните потоци изправят страната ни пред съществени предизвикателства”, посочи държавният глава, предава Нова телевизия.

Президентът отчете, че страните от региона заделят все по-голям ресурс за превъоръжаване с нови образци техника и развитие на иновативни технологии с военни предназначения.

„Процесът за придобиване на нови способности и поддържане на високи технологични въоръжени сили е все по-отчетлив. В рамките на заседанието беше актуализирано на въоръжените сили на България, с оглед тяхната роля за гарантиране на суверенитета, сигурността, независимостта и защитата на териториалната цялост на страната”, добави Радев.

Държавният глава посочи още, че на заседанието са очертани областите с определени дефицити от способности и технологично изоставане в тяхното развитие, породени от „недостатъчно финансиране и ограничения в нормативната уредба”.

„Темпът на модернизация на Българската армия не съответства на съвременните предизвикателства. Проектите за модернизация на видовете въоръжени сили не се развиват балансирано”, категоричен е той.

Членовете на Консултативния съвет за национална сигурност се обединиха около следните предложения към изпълнителната и законодателната власт:

1. Изпълнителната власт да предложи, а законодателната да обсъди промени в нормативната уредба, позволяващи ускоряване на процедурите, свързани с модернизацията на въоръжените сили и поддръжката на наличното въоръжение и техника, както и преодоляване на некомплекта от личен състав и издигане на престижа на военната професия.

2. Изпълнителната власт да разработи приоритизирана, ресурсно обезпечена и съответстваща на тенденциите и развитието на съвременните технологии инвестиционна план-програма до 2032 г., съобразена с целите и плановете за развитие на въоръжените сили на Република България до 2032 г.

3. Министерски съвет да анализира възможността за актуализиране на приетия през 2017 г. Национален план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от брутния вътрешен продукт до 2024 г., така че крайната цел да бъде постигната още през 2023 г.

4. Министерски съвет да осигури финансов ресурс за поддръжка на съществуващото въоръжение и техника с приоритет недопускане загуба на способности за контрол на въздушното и морското пространство на Република България.

Очаквайте подробности!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.