Мария Захарова: Русия ще продължи да помага на Сърбия в Косово

Мария Захарова: Русия ще продължи да помага на Сърбия в Косово Русия ще продължи да помага на Сърбия да защитава националните си интереси във връзка със ситуацията в Косово.

Това коментира днес говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

„Ще продължим да помагаме на Белград да защитава законните си национални интереси по отношение на Косово въз основа на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, която остава в сила без никакви изключения и предоставя реален шанс за изработване на балансирано, справедливо решение на косовския проблем в съответствие с международно право“, подчерта тя, цитирана от БТА.

Захарова заяви, че Русия е разтревожена от новото изостряне на напрежението в Косово и следи ситуацията там „буквално денонощно, особено след поредица от провокации, които със съгласието на САЩ и Европейския съюз“ са предприели властите в Прищин.

Захарова отбеляза, че изострянето на напрежението в Косово се дължи на косовските лидери начело с премиера Албин Курти и „техните западни опекуни, сред които очевидно доминира Вашингтон“.

Захарова е категорична, че е налице пореден „оглушителен провал на посредничеството на ЕС в буксуващия диалог между Белград и Прищина“.

„Последните илюзии за способността на ЕС да вразуми лидерите на косовските албанци, които открито отхвърлят всякакви съвети и всъщност диктуват своите правила на другите, се разсейват,“ каза говорителката на руското външно министерство.

През уикенда косовските сърби издигнаха барикади в Северно Косово заради ареста на бивш косовски полицай, обвинен, че е участвал в организирането и нападението срещу полицията преди няколко дни в Северно Косово.

Миналата седмица напрежението в Северно Косово ескалира, когато имаше инциденти обиколката на представители на централната избирателна комисия в района във връзка с предстоящи местни избори.

В населените предимно с етнически сърби общини в Северно Косово кметовете, местните съдии и около 600 полицаи подадоха оставки миналия месец в знак на протест срещу решението на косовското правителство да замени сръбските автомобилни регистрационни номера с косовски.

Въпреки че Прищина се съгласи да отложи въвеждането на новите номера с няколко месеца, сърбите все още не са се върнали на постовете си в косовските институции.

Това наложи насрочването на предсрочни местни избори там на 18 декември, които обаче президентката на Косово Вьоса Османи отложи за 23 април заради ескалацията на напрежението. Значителна част от косовските сърби се противопоставя на тези избори.

Около 50 000 етнически сърби, живеещи в Северно Косово, отказват да признаят косовските власти и продължават да се смятат за част от Сърбия.

Косово е признато за независима държава от около 110 държави, но не и от Сърбия, Русия, Китай и пет страни членки на ЕС.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.