Медведев се подигра с Бойко: Изтребители винаги ще дойдат, важното е в България да дойде газ

Медведев се подигра с Бойко: Изтребители винаги ще дойдат, важното е в България да дойде газ Изтребители винаги ще дойдат, важното е да дойде газ – с нашите български приятели трябва да работим точно затова!

Така завърши изказването си пред журналисти руският премиер Дмитрий Медведев на съвместната пресконференция с Бойко Борисов в Министерски съвет, съобщава Informiran.net

„Диалогът ни винаги минава откровено, конструктивно. Надявам се набелязахме планове за бъдещето и което, е особено важно, потвърдихме взаимно желание отношенията ни да се развиват по всички насоки“, започна руският премиер Медведев.

„Не с всички страни от ЕС имаме такива комисии, а това поражда съмнения, че не всеки казва всичко на всеки друг. Ние искаме да повдигнем търговското и хуманитарното сътрудничество – търговският ни оборот преди кризата беше около 5 милиарда долара, а сега е около 3 милиарда долара – очевидно това са загубени работни места, което не е добре нито за България, нито за Русия.

Става дума не само за сложни отношения, а това, че за съжаление, търговско-икономическите ни връзки са в доста сложно отношение. Русия остава един от основните търговски партньори на България.

Имаме широк кръг от възможности, надявам се да достигнем нивото преди кризата от 2011 г. Енергийното ни сътрудничество е флагманът на отношенията ни, макар че там също имахме проблеми – имам предвид ситуацията с Южен поток.

Ще говорим след като ни бъде дадена съответна гаранция – Европейската комисия, че в бъдеще този проект – Турски поток, няма да има никакви прегради пред него. Българските ни колеги го разбират и водят съответната работа.
Още един голям енергиен проект е АЕЦ Белене, говорихме за това, нашата компания Росатом има голям опит от такива проекти, които се реализират на територията на ЕС“, продължи Дмитрий Медведев, който призна, че с огромно удоволствие посещава София.

Нашата среща се проведе в изключително напрегнато време, което надминава Студената война. В тази ситуация един конфликт ще бъде пагубен за света. Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с министър-председателя на Руската федерация Дмитрий Медведев.

По отношение на газовата сфера Борисов заяви, че с проекта „Балкан“ България иска да запази количествата си газ, които се очертава да спрат след пускането на Турски поток.

За проекта АЕЦ Белене Борисов очаква прозрачна процедура за избор на стратегически инвеститор. Премиерът изрази надежда, че търгът ще бъде максимално открит и честен. Борисов благодари за интереса на „Росатом“, които изявиха желание да се включат в търга.

Според Борисов централата ни е нужна, тъй като след 10-12 години ще са ни необходими допълнително количества ток и ако сега не я построим, ще трябва да купуваме ток.

Българският премиер подчерта, че ясно сме заявили, че сме в НАТО и сме в добри отношения с Русия.

Черно море искам да е зона на туризъм, на газопроводи, на фериботи, на приятелство. Това е прекрасно море, но е тясно за военни действия, коментира Борисов.

„Приканвам руската страна, както и своите колеги в НАТО да седнат на масата на преговорите, колкото и да са трудни.

Трябва да се седне и да вземат решения. Има теми, по които не сме на едно мнение, но разговорите, срещите придвижват всичко това напред“, смята Борисов. Според него не трябва да се търси никаква връзка между посещението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и руския премиер Дмитрий Медведев.

Българският премиер обяви, че между двете страни се подготвят още споразумения, свързани с полицейското сътрудничество, а това се налага заради многото руски туристи у нас, както и заради засилващата се тенденция все повече руски граждани да придобиват имоти в България. / edinnabulgaria.com

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.