Миролюба Бенатова: Правителствена болница е получавала пари за мними пациенти

Миролюба Бенатова: Правителствена болница е получавала пари за мними пациенти
Има ли източване на средства от Здравната каса по клинична пътека „Емболия и тромбоза на долните крайници“ в болница „Лозенец“?

Става дума за 230 хил. лева, които болница „Лозенец“, на която МС върна статута преди време като Правителствена, която е получила въпросната сума от РЗОК – София за отчетени фиктивни пациенти.

Това е станало през ноември 2020 година, разказа разследващата журналистка Миролюба Бенатова в предаването „Честно казано“ на Люба Кулезич по телевизия Евроком. Разкритията са направени в предаването „Алтернативата“ по TV1. Нито една от т.нар. национални медии не е обърнала внимание и не е съобщила за скандалните факти. Само няколко сайта са публикували информация за случилото се.

65 граждани са описани като пациенти, приети по спешност в здравното заведение, където са били хоспитализирани. В телефонни разговори с около 40 от тези хора, те заявяват, че не са лежали в болницата, а са отишли там за ПСР тестове. Дори не знаели, че са страдали от описаните заболявания.

Клиничната пътека, по която те са заведени е № 20.1 и е оценена на 3671 лв. Само за месец от тези хоспитализации болницата би следвало да е получила около 400 хил. лв. от здравната каса.

Когато става ясно, че ще се извърши проверка по случая, от болницата изпреварващо съобщават, че е станала техническа грешка и са върнали към НЗОК 238 667 лева.

Проверяващите са прегледали 61 пациентски досиета за октомври, 75 за ноември и 220 за декември миналата година. Сред тях има случаи на изплащане по клинична пътека „Емболия и тромбоза на долните крайници“ през ноември.

Твърде странно е, как е допусната „техническа грешка“ за такъв голям брой случаи на хора, които не са били хоспитализирани. Оказва се обаче, че достъпът до документацията в самата болница е затруднен, защото трябва да се пише молба до директора на здравното заведение и да се изпълнят други формални процедури, което на практика ограничава възможността да се види какво точно е записано в документите.

Със скандалния случай се е заела и прокуратурата. Тя ще проверява кой е подписвал мнимите лежащо болни по клинична пътека „Емболия и тромбоза на долните крайници“. За други надвзети 139 528 лева директорът на здравното заведение е получил констативен протокол.

Изумително е, че само четирима души са се съгласили да говорят за това, което се е случило с тях. „Хората вероятно се опасяват, че ще имат неприятности и затова отказват“, коментира Миролюба Бенатова. Според нея те виждали вече, че който реагира като гражданин на дадени нередности, след това става обект на натиск и разправа и това ги прави предпазливи.

Проверяващите от здравната каса са събрали само 5 писмени декларации от хора, които са отчетени като пациенти, но не са били такива. След края на проверката са получени още две декларации.

Миролюба Бенатова твърди, че според нейното проучване хората, записани като пациенти, са служители на няколко големи фирми. Всички те са заявили, че биха свидетелствали пред разследващ орган, но не желаят да коментират публично пред медии.

Това са нашите пари, които внасяме като здравни осигуровки и е редно да се интересуваме какво става с тях, след като непрекъснато се говори за източване на здравната каса. Годишно се осигуряват над 4 млрд лева, които все не стигат. Не стигат, защото се източват по различни схеми. Бенатова е убедена, че подобни случаи не хвърлят сянка върху медицинското съсловие, защото става дума за действия на конкретни хора.

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.