Митрофанова за 3 март: България и Русия днес са от различни страни на барикадата, но героите не се забравят

Митрофанова за 3 март: България и Русия днес са от различни страни на барикадата, но героите не се забравят

Макар България и Русия да не преминават през най-добрия етап в отношенията си и в известен смисъл са от различните страни на барикадите, сигурна съм, че за всеки гражданин на България 3 март остава специален ден, а споменът за Руско-турската война все още е свещен.

Това казва във видеообръщение по повод националния празник руският посланик в София Елеонора Митрофанова.

За втора поредна година тя поднесе цветя пред паметника на връх Шипка ден преди националният празник, за да не рискува атаки от противници на войната на Русия срещу Украйна.

Любопитна подробност е, че Митрофанова е била придружена от изпълняващия длъжността посланик на Беларус Никита Лешуков, предаде Дневник.

В обръщението руският посланик допълва, че и се иска историческата справедливост и мъдрост винаги да надделяват над краткосрочните политически интереси. „Героите да не се забравят. Войната срещу паметници да няма място – в нея липсва и смисъл, и благородство, и доблест.

Вярвам, че както неведнъж се е случвало, ще преодолеем настоящите трудности и ще се върнем към конструктивно и взаимноизгодно сътрудничество“, допълва дипломатът.

В обръщението си тя посочва, че няма добри войни, а има справедливи войни, като Руско-турската война от 1877-1878 години е точно такава и крайъгълно събитие в общата история на двете страни.

„Ролята на Русия в Освободителната война е записана не само върху хартия. За нея говорят имената на българските села и улици, отлети от бронз паметници, дори основите на държавното устройство.

Паметта й най-накрая е зашита в генетичния код на българите, а той не може да бъде пренаписан по друг начин освен чрез унищожаване на самия народ“, казва още Митрофанова.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.