Огромен скандал! Киев настръхна срещу Медведев и Орбан заради „несъществуващата Украйна“

Огромен скандал! Киев настръхна срещу Медведев и Орбан заради „несъществуващата Украйна“ Външно министерство на Украйна остро реагира на изявленията на унгарския премиер Виктор Орбан и на зам.-председателя на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев за „несъществуващата държава“ Украйна.

„Още едно антиукраинско изказване – отбеляза говорителят на Външно Олег Николенко, цитиран от УНИАН в телеграм.

Веднага щом западното финансиране приключи, ще свърши и самата Украйна. Все пак тя на никого не му трябва. Това написа Дмитрий Медведев в телеграм, цитирано от световни медии. Самият той в момента е зам.-председател на Съвета за сигурност на Русия.

Думите му бяха по повод изказване на унгарския премиер Виктор Орбан. Той каза по-рано, че Украйна е „финансово несъществуваща страна и когато финансирането от САЩ и Европа спре, военният конфликт ще приключи“.

„Браво! Смело и точно за европейски политик“, похвали го Медведев.

„Изобщо не сме изненадани, че получи мигновено одобрение в Москва. Цинично е, че унгарското правителство говори за финансовите проблеми на други страни, докато самата Унгария получава много пари от Европейския съюз в подкрепа на тяхната икономическа стабилност.“

Николенко твърди, че като подкрепя Украйна, Европа уж инвестира в собствената си сигурност, а самите унгарски власти уж трябва да са благодарни на украинците за „мирното небе“ над Будапеща и други европейски градове.

От началото на конфликта Унгария последователно се противопоставя на санкциите върху руските енергийни ресурси и доставката на оръжия за Украйна. В началото на март миналата година унгарският парламент издаде указ, забраняващ доставките на оръжие за Украйна от територията на страната.

Ръководителят на външното министерство на страната Петер Сиярто обясни, че Будапеща се стреми да подсигури територията на Закарпатието, където живеят етнически унгарци, тъй като доставката на оръжия през нейна територия би станала легитимна военна цел. Ръководството на страната многократно е подчертавало, че Унгария се застъпва за скорошно започване на мирни преговори.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.