Оскар Лафонтен: Американците вън от Европа, да се разпусне НАТО!

Оскар Лафонтен: Американците вън от Европа, да се разпусне НАТО! Германският държавник Оскар Лафонтен настоява страната му да се дистанцира от лидерите на ЕС, НАТО и САЩ.

Германия жъне последствията от кризата в Украйна, изправена е пред рязко нарастващи разходи за енергия и храна, пред рецесия и опасност от постоянна деиндустриализация, докато Вашингтон и Брюксел продължават да призовават за все повече и повече санкции срещу руските енергийни доставки, опитвайки се „да накажат“ Москва за военната операция в Украйна.

В интервю за германското издание Deutsche Wirtschafts Nachrichten бившия председател на Германската социалдемократическа партия и съосновател на партията „Левица“ Оскар Лафонтен заяви, че малодушните европейски лидери позволиха Европа да бъде въвлечена в украинския конфликт, следвайки примера на Вашингтон.

Лафонтен отбеляза също, че обикновените европейци страдат от „амбициите на вманячените елити във Вашингтон да бъдат велика сила“, а страхливите лидери на страните от ЕС не смеят да им противодействат.

Политикът е убеден, че САЩ стоят зад саботажа на „Северен поток“ и нарече този акт фактическо обявяване война на Германия. Тази политика на Вашингтон не бива да остане ненаказана. Необходимо е да се иска изтегляне на американските войски от територията на Германия, заедно с ядрените им оръжия. Трябва да се работи и за укрепване на нашата собствена европейска сигурност, а не да я обвързваме с НАТО, който е инструмент на Вашингтон, каза Лафонтен.

Припомняме, че числеността на американския окупационен контингент в Германия възлиза на не по-малко от 40 000 войници. В германските бази на САЩ са разположени тактическа авиация с атомни бомби B61, които сега се заменят с ново поколение атомни бомби B61-12.

Светът е в геополитическа повратна точка и Германия, заедно с Европа, трябва да осмислят мястото си в света – дали ще бъдат независими играчи или ще останат васали на САЩ, оставяйки се да бъдат въвлечени в съперничеството на Вашингтон с Пекин и Москва, отбелязва германският политик.

Превод: д-р Радко Ханджиев

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.