Пет години затвор за Тайфи, отровил смъртоносно шестима с ракия

5 години затвор при първоначален общ режим на изтърпяване получи Тайфи Мекльов, който беше обвинен в разпространение на отровната ракия, причинила смъртта на шестима мъже от Якоруда, предаде NOVA.

Трагедията се разигра в края на 2015 година. Спиртната напитка е била за общо ползване, но в нея е открито опасно за човешкото здраве вещество – метилов алкохол.

На други 7 души, които са пили от ракията, били причинени различни по степен телесни повреди. Пострадалите имали оплаквания от главоболие, болки, гадене, повишено кръвно налягане, притъмняване пред очите, смущение в зрението, както и изпадане в състояние на кома.

В хода на наказателното производство е било установено, че продаваното и подаряването от Мекльов питие съдържала водноалкохолни смеси с метилов алкохол, не съдържащи етанол. Метиловият алкохол бил изготвен в нарушение на Закона за виното и спиртните напитки чрез използване на синтетичен спирт.

Съдът е признал подсъдмия за виновен за престъпление, извършено от него по непредпазливост. Освен че ще лежи в затвора, той трябва да заплати на шестнадесет граждански ищци, като обезщетение за претърпените от тях неимуществени вреди от извършеното престъпление, сумата в общ размер от 1 190 000 лева, ведно със законната лихва върху нея до окончателното ѝ плащане.

Съдът го е оправдал за смъртта на други двама мъже, консумирали отровната ракия. Единият я закупил в лавка в Якоруда, а другият го придобил по неустановен начин. Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Софийския апелативен съд.

Източник: Факти.БГ

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.