Правителството се похвали, че минималната пенсия става 233 лв. от юли 2020 година

Правителството се похвали, че минималната пенсия става 233 лв. от юли 2020 година

Минималната пък става 233 лв. от юли

Средната пенсия за първи път ще мине границата от 200 евро от 1 юли догодина.

От тази дата тя ще бъде повишена с повече от 30 лева, като от сегашните 381 ще стане 413 лв.

От 1 юли всички пенсии ще се вдигнат с 6,6%. Това е предвидено в проекта за бюджета на Държавното обществено осигуряване, съобщи социалният министър Бисер Петков пред bTV и така официално потвърди досегашните си анонси, че увеличението ще е над предварително заложеното досега.

Минималната пък ще бъде 233 лв. Тук увеличението е с 13 лв.

Сега минимална пенсия получават над 320 хил. българи. Под нея вземат 334 000 пенсионери.

Разходите за пенсии ще минат 10,5 млрд. лева догодина.

Правителството бе заложило ръст на пенсиите с 5,3%, но заради по-високия осигурителен доход и инфлацията те могат да се вдигнат с по-голям процент. За първи път ще се използва и швейцарското правило в чистия му вид – сбора от половинките на средния осигурителен доход и половината от инфлацията, обясни Петков.

Минималната работна заплата пък ще стане 610 лв. от 1 януари. С близо 10% ще се вдигнат и заплатите в бюджетния сектор.

Сега средната пенсия минава 200 евро само в София. В шест области, в които възрастните са най-бедни, тя не може да мине 150 евро. Това са Кърджали, Монтана, Разград, Силистра, Търговище и Шумен.

Над 1000 са били изоставените деца от родителите си през миналата година. Социалните пък ще работят да върнат изоставеното дете в “Люлин” в семейството или в кръга от роднини. Няма по-добра среда от биологичната за отглеждане на дете, обясни Петков.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.