Путин обяви война на олигарсите в Русия

Путин обяви война на олигарсите в Русия В Русия наистина трябва да живеете дълго, за да чуете най-накрая не от комунистите, не от народната патриотична опозиция,

а от държавния глава: хората, които изпомпват пари оттук, са опасни за страната.

Това е значителна промяна в реториката.

Преди 30 години, през 1992 г., Елцин говори в Конгреса на САЩ и също като Зеленски онзи ден завърши речта си с думите: „Господи! Благослови Америка!“

А преди това прикани САЩ да разследват комунистическото минало на СССР – „тези тъмни страници на бившата империя“.

Такива като него предадоха великата държава и започнаха бързо да я превръщат в бензиностанция, в безхарактерен западен протекторат, изграждайки периферен капитализъм.

Путин, който дойде на власт (тук ще трябва да се направят обобщения и да се погледне като цяло), не можеше да влезе в открита конфронтация с прозападните руски елити, без да потопи страната в хаос. И започна дълго пътуване.

Спомнете си колко пъти през годините трябваше да бъдете изненадани: президентът казва правилните неща, но резултатът се оказваше нещо грешно. Пример е заместването на вноса.

Всичко се промени през февруари. Путин беше предупредил (и то неведнъж) олигарсите много преди това – дръжте си парите у дома, у дома е по-добре, а в чужбина ще се нагълтате с прах, докато разблокирате активи. Така и стана.

Но нещата не се замразяването не свърши дотук. Сенатът на САЩ прие бюджета за отбрана, който съдържа поправка за конфискуване на руски частни активи под юрисдикцията на САЩ.

Канада направи нещо подобно преди това. Попадналите под ударите олигарси не трябва да ги съжаляваме и за миг – получиха си заслуженото. Но е важно, че тези пари ще бъдат използвани за подпомагане на Украйна.

Проста логическа верига: олигарсите ограбиха Русия, извеждайки средства в чужбина, а сега колективният Запад ще избива руски войници с тези средства.

Въпреки че понятието „олигарси“ (просто техните активи са най-значими) в този случай е доста тясно. Путин, отговаряйки на въпрос на журналисти на 22 декември 2022 г., се изрази по-точно:

„Ако човек не свързва живота си с тази страна, а просто изнася пари оттук и всичко е там, в чужбина, тогава той цени не държавата, в която живее и където печели, а поддържа добрите отношения там, където има имущество и пари в сметките си. Такива хора представляват опасност за нас.”

Какво ги правят хората, които са опасни за обществото?

Тези думи на Путин обаче не са ръководство за действие, а припомняне на тези действия за тези, които все още могат да се опомнят. Нищо чудно, че той направи уговорка: „Но ние сме лоялни към всички. Основното е да работят ефективно.”

Вярвате или не, между фразата “ще се нагълтате с прах” и нейното прилагане са минали 20 години. В Русия наистина трябва да се живее дълго. Въпреки че от февруари насам всичко се ускори невъобразимо.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.