Радев на Шипка: Властта отново се опита да постави под карантина националната ни памет!

Радев на Шипка: Властта отново се опита да постави под карантина националната ни памет!
Държавният глава Румен Радев отдаде почит на загиналите за свободата на България, поднасяйки венци и цветя на паметника на връх Шипка

„Властта отново се опита да постави под карантина националната ни памет. Но българите имат святи чувства, неподвластни на страх и забрани, затова отново са тук“. Този лаконичен коментар направи президентът по повод отмяната на днешните тържества навръх Шипка заради пандемията.

Първо, честит празник, и ви благодаря, че сте тук.

Властта отново се опита да постави под карантина националната ни памет. Но българите имат святи чувства, неподвластни на власт и забрани, затова отново са тук. Затова вярвам, че имаме бъдеще като българи.

Това заяви пред медиите президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев при пристигането си на тържествата на връх Шипка по повод 143 години от Освобождението на България.

Той бе посрещнат от множеството с възгласи „Ура“ и „Да живее България“.

Искам да ви попитам, очаквали ли сте някога някой да ви забрани да се качите на Шипка? Очаквали ли сте някога някой да ви забрани да бъдете тук, за да отдадете почит на героите?

Така започна словото си държавният глава и получи одобрителните възгласи на множеството, качило легендарния връх.

Никой народ не може да лежи на лаврите на своите мъртви герои, подчерта Радев в словото си.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй, поздрави военнослужещите и отдаде почит пред паметта на българските опълченци и руските воини, загинали за свободата на България на връх Шипка.

Тържествената церемония там беше отменена от домакина – кметицата на Габрово, заради опасността от разпространение на коронавируса по настояване на д-р Кунчев.

Въпреки това хиляди българи от различни краища на страната от сутринта се изкачиха до Паметника на Свободата.

Закърмен съм с българското, родолюбец съм. Искам да показвам на хората за какво са се борили нашите предци. Разочарован съм, че има толкова малко българи на този ден. Не ме притеснява Ковид-19. Щом съм дошъл тук, значи ми е вътре в сърцето“, сподели един от родолюбците пред екипа на Bulgaria ON AIR.

74-годишен мъж с носия на своя прапрадядо от Пиринския край на всеки 3 март се качва на връх Шипка.

„Ако го нямаше 3 март, днес България нямаше да я има. Тя нямаше да бъде и в Европейския съюз. Тук сме да поднесем цветя на този величествен паметник, да се поклоним и да отдадем почит. На този връх е решена съдбата на България, решена е Руско-турската освободителна война, започва преломният момент“, разказа той за 3 март.

„В последно време много историци започнаха да се нагласят според конюнктурата. Не трябва да приклякаме на този и на онзи, а да видим онези личности, които са лични свидетели на тази история – те са истинските. Така както Вазов е писал много истини. Така както Захари Стоянов е писал в своите „Записки по българските въстания“. Много истини след това се преиначават. Да живее България!“, каза още 74-годишния родолюбец.

Друг мъж, изкачил се до паметника на Шипка, подчерта, че днес празнуваме 143 години от освобождението на България от турско робство.

„На политиците ще кажа: Ако не беше този връх, нямаше да я има България! Няма сопа, която да избие Русия от сърцето на българина“, настоя той.

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.