Радев: Подчинените на Борисов трябва да му кажат, че имахме по-висок кредитен рейтинг през 2006-2008 г.

Радев: Подчинените на Борисов трябва да му кажат, че имахме по-висок кредитен рейтинг през 2006-2008 г.

Когато разделението на властите се изпразва от съдържание, Народното събрание приема лобистки закони, правителството харчи на тъмно изкуствено отглеждани излишъци, трябва да преосмислим ролята и мястото на българските институции.

Това заяви президентът Румен Радев в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

Разговорът започна с предложението на кабинета нов прокурор да разследва главния прокурор.

Къде е общественото обсъждане, къде е оценката за въздействие? Освен, разбира се, ако управляващите не смятат, че са непогрешими, попита риторично Румен Радев.

За мен е важно да видя какво мислят българските граждани, посочи Радев. И припомни, че неговата роля по конституция е накрая.

С темата за контрола над главния прокурор започна разговорът, който се излъчваше от „Дондуков“ 2.

Ако този нов, независим прокурор наруши закона, кой ще го разследва? Може би пак главният прокурор, посочи Румен Радев.

И добави, че не случайно Венецианската комисия е издала препоръки за нови правила и най-вече за еволюция на политическата култура. А това не може да се очаква в този презрял момент на управлението, добави президентът.

За 11 месеца десет пъти е сменян Кодекса на труда, бизнесът се оплаква от несигурност, посочва държавният глава.

На упреците, че говори черногледо, Румен Радев заяви: „Аз говоря амбициозно!“

Когато премиерът с охота и възторг чете листчетата на кредитните агенции, неговите подчинени трябва да му кажат, че на сайтовете на тези институции има история. Ние сме имали по-висок кредитен рейтинг – „ВВВ+“ от 2006 до 2008 г. Тогава на власт бе правителството на Сергей Станишев. Сега възстановяваме кредитния си рейтинг от 2013 г. Излиза, че Борисов полага неистови усилия да ни спаси от Борисов, е изводът на Радев.

На коментарите на управляващите и премиера Бойко Борисов, че негативните му оценки са от завист и злоба, че ГЕРБ управлява толкова добре, Румен Радев посочи: „Не искам България да катастрофира от самодоволство, искам да вървим напред и нагоре!“ Той припомни опита от предишната си професия на военен летец, където след всеки полет има разбор. За полошителното се отделя минута – две, а на анализа на недостатъците – два часа. В противен случай, при следващия полет летецът ще бъде мъртъв.

Трябва все повече да си задаваме въпроса „Как?“ – как строим, как ремонтираме, бе категоричен държавният глава.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.