Росен Христов: Няма да даваме оборудването за АЕЦ „Белене“ на Украйна

Росен Христов: Няма да даваме оборудването за АЕЦ „Белене“ на Украйна България и Украйна обсъждат възможност за използване на руското оборудване за АЕЦ „Белене“ в Украйна.

Това се разбра днес след среща на министъра на енергетиката Росен Христов с украинския му колега Герман Галущенко.

Двамата се видяха в Стокхолм, където се провежда неформално заседание на Съвета на ЕС по „Транспорт, телекомуникации и енергетика“.

Въпросът за предоставяне на руските реактори ще бъде детайлно проучен, като за целта украинската страна ще изпрати технически екип в България, съобщават от министерството на енергетиката. „Въпреки че диверсифицирахме доставките на свежо ядрено гориво, все още имаме зависимост по други аспекти, като части и информационни услуги, за дейността на „АЕЦ Козлодуй“ с Русия“, е казал още Христов. По думите му санкции сега биха застрашили работата на българската централа.

Христов е поканил Украйна да се включи в инициативата за проучване на газовия пазар в страните от Югоизточна и Централна Европа.

Целта е всяка държава да даде информация за нужното й количество газ, както и за възможностите на инфраструктурата й за пренос.

Според министъра анализът на регионалния газов пазар ще покаже къде е необходимо да се направят инвестиции в инфраструктурата, така че да има максимална възвръщаемост, както и каква диверсификация на доставките може да се постигне. „Предлагаме Украйна да се присъедини към нас, за да може да има сигурност на доставките от алтернативни източници“, е заявил той. „Това е много важен въпрос за нас, затова ще се присъединим към проучването“, отвърнал Галущенко.

Източник: „СЕГА“

Росен Христов: Няма да даваме оборудването за АЕЦ „Белене“ на Украйна

Във връзка с появилите се спекулации, че „България дава на Украйна оборудването на АЕЦ „Белене“, министърът на енергетиката Росен Христов категорично заявява, че служебното правителство няма да взема никакви подобни решения. Това заявиха от пресцентъра на ресорното ведомство.

По думите му има само „проявен интерес“ от украинска страна. Такъв тип решения могат да се взимат само и единствено от парламента.

Смятам, че е важно да има прозрачност за разговорите от двустранните срещи, особено когато касаят важни стратегически проекти.

В предложената визия за развитие на електроенергийния сектор служебното правителство предвижда изграждането на 4 нови ядрени мощности – 2 реактора на площадката на АЕЦ „Белене“ и 2 в АЕЦ „Козлодуй“, обясни министър Христов.

Той припомня и че миналия месец депутатите задължиха правителството да изгради нова мощност с американския реактор AP-1000 на площадката в централата в Козлодуй.

Източник: Novini.bg

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.