Светът гръмна с нашите $3,7 млрд. в биткойни, за които МВР не помни

Светът гръмна с нашите $3,7 млрд. в биткойни, за които МВР не помни Най-тиражният британски вестник Дейли Мейл публикува статия за биткойните, които България арестува, но вече не помни да го е правила.

Медията напомня, че стойността им в момента би покрила една-пета от нашия дълг. „Високопоставени държавни служители обявиха, че са конфискували стотици хиляди от виртуалната валута от банда от организираната престъпност през май с тогавашна стойност $500 милиона.

Но качването на стойността на биткойна направи тези 213 519 да струват над шест пъти повече. Не е известно какво властите са направили с криптовалутата”, пише Дейли Мейл.

„Дузини престъпници бяха арестувани през май по разследване на Югоизточния европейски център (SELC) по предполагаеми измами. Тогава организацията с 12 страни – членки обяви, че бандитите са използвали биткойните като инвестиционно и спестовно средство, тъй като са трудно проследими.

Транзакциите в криптовалута са анонимни и правят койните популярни сред либертарианците, техноентусиастите, спекулантите и криминалните лица. Цената им тръгна от $1, за да мине $16,600 сега”, добавя британският таблоид.

Под заглавие: Българското правителство шокирано да открие, че притежава $3 млрд. в биткойни, специализираният сайт zerohedge.com публикува статия на Тайлър Дърдън. Шерната от 6100 читатели и прочетена от пъти повече до 17 ч. в понеделник, тя разказва:

„България с БВП от $52.4 млрд. (2016), се шокира от $3 млрд. в биткойни, хванати при антикорупционна операция през май. Това са 18% от националния дълг.

SELC описа криминалната схема като хакване на компютрите на българските митници с цел достъп за скипване на такси върху внасяни стоки в страната. За да заработи схемата, групата вербова служители в агенцията да вкарат вирус  в правителствените компютри, за да се позволи на хакерите достъп от разстояние. Групата се състои от българи с връзки в Македония, Гърция, Румъния и Сърбия.

Вербоват се митничари от всички тези страни.  С вируса, който инсталират, финализират различни транспортни доставки, като в системата каргото се води вече минало и не се проверява. По данни на SELC от 23 заподозрени, петима са бг митничари. Българските власти претърсват повече от 100 адреса и автомобила. Иззети са огромни количества пари, апаратура, банкови документи, като щетите, установени от дейността са около 10 млн.лв. 

Полицията отнема и 213 519 биткойна, тогава с цена $500 млн., които в момента на писане на статията вече са 3 676 583 661”. Статията е пусната на 11 декември в 11.01 ч.

Предаващият по цял свят руски тв канал RT също отдели специално внимание на бг биткойните. Статията е озаглавена: България ива биткойни да плати 1/5 от дълга си. Телевизията цитира Zerohedge и оценката му, че в пари имането е за 3,7 млрд. в зелено. Описан е целият случай.

Каналът и неговият сайт, за който това е 5-а водеща световна новина, напомнят, че европейската Саксо банк прогнозира, че стойността на биткойните може да стане над 3 пъти по-голяма и да удари 60 000 долара за 1, а след това да се срине до цената, на която стартира годината – 1000 долара за 1. / 19min.bg

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.