Стефан Пройнов: Кой е най-търсеният американски цент от колекционерите?

Стефан Пройнов: Кой е най-търсеният американски цент от колекционерите?


Стефан Пройнов: Има една монетна грешка с номинал един цент Линкълн от 1943 година, която е сечена на друг планшет. Тази монета е една от най-търсените в света на колекционерите и търговците вижте защо обаче. Истината е, че по времето на Втората световна война Американските монетни дворове са секли монетни парични знаци на не една държави по заявки на тяхното правителство.

Монетният двор във Филаделфия сече монети с дата от 1943 г. за Холандия, предназначени за обращение на техните територии Суринам и Кюрасао. Този празен планшет е с тегло от 3,575 грама, има диаметър 19 mm и съставът на метала е 64% сребро и 36% мед. Монетите от 25 цента Суринам/Кюрасао от 1943 г. са отсечени в монетния двор на Филаделфия с тираж от 2 000 000 за Суринам и 500 000 за Кюрасао. През 1940 г. нацистка Германия окупира Холандия.

Холандските територии Суринам (в северната част на Южна Америка) и Кюрасао (остров в Карибско море на север от Суринам и част от Холандските Антили) преминават на страната съюзническите сили. Впоследствие монетните дворове на САЩ сече монети за тези страни по време на войната. Стефан Пройнов: В монетният двор е имало планшети, които са попаднали при матриците, с които се сече редовната американска емисия от 1943г. така се раждат едни от най-търсените монетни грешки на американският и световен нумизматичен пазар. Монетите, които са сертифицирани до момента от този номинал от водещите компании са малко. Скорошни аукционни продажби на цента Линкълн от 1943 г., изсечени върху планшета от Суринам/Кюрасао:

Най-новият беше сертифицираният от NGC XF 40, който беше продаден от Heritage Auctions за $14 950 през 2015 г. Bowers & Merena – ANACS VF Подробности Net F 12 Damaged: $16,675 Търгове за наследство – NGC MS 61: 24 000 $ от колекцията на Албърт Майкъл Прат.

Детайлите на удара са ясни като цяло и има само няколко малки петна от среброто, което се вижда през медта от всяка страна. Очевидно някой друг не е бил сигурен в композицията и е изрязал дълъг X в дясното лицево поле от брадичката на Линкълн, но среброто в основата не се вижда в тази област.

Несъмнено това е една от най-интригуващите грешки, които сме виждали от много години. Има една продадена и „изсечено върху суринамски 25-центов планшет“, което беше сертифицирано от ANACS като Fine 12 Damaged Net Graded и продадено за $16 675 на публичен търг на Bowers & Merena през 2006 г. Този предлаган е сертифициран MS 61 NGC и е обозначен като „изсечен върху планшет от Кюрасао 25 Centstukken“ и е в колекцията на Фред Уайнбърг повече от 20 години.

Заема най-високият грейд даван на тази монета продаден от Heritage за $24 000, този неповреден екземпляр от същия клас MS 61 е на много разумна цена и предлага значителна стойност.

Стефан Пройнов: След тези цени за тази монета и популярността на аукционите къщи Този Линкълн цент от 1943 г. както и дадената гласност от страна на медиите на тези продажби превърнаха тази монета в най-търсената измежду всички, който събират и колекционират американски центове.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.