Стефан Пройнов: Фалшивите пари! И ни сме дали нещо на света!

Стефан Пройнов: Фалшивите пари! И ни сме дали нещо на света!


Стефан Пройнов: Фалшивите пари са имитация на валута, проектирани да изглеждат като истински парични знаци. В повечето случаи, издаването на съответната валута се управлява и контролира от централната банка на страната.

Производството и използването на фалшиви пари е единно от най-старите престъпления в историята. В миналото, фалшифицирането е било много трудно и скъпо. В наши дни, това е много по-лесно чрез използването на модерни дигитални технологии. Въпреки, че е възможно фалшифицирането както на банкноти, така и на монети, преобладаващата част от фалшификатите са хартиени пари.

Правителствата и централните банки използват специални защитни елементи, за да затруднят фалшифицирането.

Стефан Пройнов: Как да разпознавате фалшиви пари в 4 лесни стъпки?
1. Проверете хартията и релефния печат. Банкнотите са отпечатани на специална хартия, която им дава уникално усещане при допир. Повечето банкноти са направени от хартия, базирана на памучни влакна, а не дървесни (каквато повечето фалшификатори използват). Като прокарате пръст по банкнотата ще усетите зоните с релефен печат.
2. Проверете качеството на печат. Отпечатаните линии и цветове на банкнотата трябва да са чисти, ярки, отчетливи, без замазвания и загладени ръбове.
3. Сравнете банкнота с друга от същия номинал и серия. Поставете ги една до друга и вижте разликите.
4. Вижте защитните елементи на банкнотата като осигурителна нишка, воден знак, оптическо вариращо мастило, микрошрифт, перфорации, Ултравиолетови защити и други. Стефан Пройнов: Какво да направим, ако получим фалшиви пари? Ако разпознаете фалшификати по време на предаването, преди да сте ги приели, трябва да откажете тези пари и да обясните, че имате подозрение, че са фалшиви. Ако вече сте приели парите и е невъзможно да се установи контакт с този, който ви ги е дал, може да подадете сигнал в най-близкия полицейски участък.

Запишете всички детайли и обстоятелства около сдобиването с фалшификатите, които могат да бъдат в полза на разследването. В никакъв случай не се опитвайте да ги дадете на друго лице като претендирате, че не знаете, че са фалшиви. Разпространението на фалшиви пари е престъпление и може да бъдете подведени под отговорност. В повечето случай е много трудно и почти невъзможно да възстановите сумата, с която сте били измамен, след като сте приел фалшификат.

Стефан Пройнов: Това е важно за самата система, такива банкноти се перфорират, а серийните номера се дават за проследяване. Всяка една страна има регулации, забраняващи възпроизвеждането на изображения на банкноти. Поради факта, че фалшифицирането на пари е престъпление, забраните за възпроизвеждане на банкноти варират в различните страни, като в някои страни е абсолютно забранено, в други се допускат изключения, при определени условия. Истината е, че България бе един от най-големите производители на книжни пари в Европа. Предимно евро купюри с по -малък номинал. Най-фалшифицираните банкноти са били 10,20,50,100 и 200 Евро. Като най -сполучливи са били номинал 50Евро. Това България да се превърни в меката на фалшификаторите е заради корумпираните и алчните ни политици, които повече от десетилетие разпъват политически чадър над фалшификаторите.

На базата на намесата на Европол и ФБР нашите служби бяха заставени да съдействат над престъпните групи в международните акции под надзора на партньорските служби. В крайна сметка от фалшификаторството са потърпевши западните държави, защото основното разпространение бе на техните територии.

Стефан Пройнов: В крайна сметка фалшификаторите са тези, който дават и развитието на печатането на банкноти и след като едни от най-добрите фалшификатори, които са креативни и изобретателни заедно със съвременните възможности на технологиите именно и поради тази причина последните 100лв отпечатани от БНБ са отличени от световните организации като най-добре защитената банкнота в света до този момент.

Стефан Пройнов: Без да почувстваме злото няма как да оценим и доброто. Със сигурност трябва да сме мнителни и внимателни и когато попаднем на банкнота, която поражда съмнение, трябва да се съзират компетентните органи. И ние сме дали нещо на света и то е как да ъпгрейдват своите парични системи.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.