Хърватски адмирал: Путин неслучайно изстреля 6 „Кинжала“ едновременно, това е послание към…

Хърватски адмирал: Путин неслучайно изстреля 6 „Кинжала“ едновременно, това е послание към… „През 2018 г. Владимир Путин представи ново руско хиперзвуково оръжие.

Терминът „хиперзвуково“ се отнася за ракети, които се движат със скорост пет 5 маха, т.е. скорост пет пъти по-голяма от тази на звука, която е приблизително 1220 километра в час“

Това казва хърватският адмирал в оставка Давор Домазет пред хърватска онлайн медия. Домазет е ексначалник на разузнавателното управление и бивш шеф на Генералния щаб на въоръжените сили на Хърватия, а неговото интервю е публикувано и в Youtube.

Ето какво обясни той:

Тогава мнозина на Запад отхвърлиха твърденията на Путин и ги определиха като блъф. Сега знаем, че не блъфира. Русия е единствената страна в света, която разполага с три вида хиперзвукови ракети, готови за разгръщане едновременно: „Циркон“, „Кинжал“ и „Авангард“.

Домазет обяснява защо това оръжие коренно променя правилата на водене на война: По време на Първата световна война правилата на битките и победите се определяха от танковете. След Втората световна война обаче военноморските и въздушните сили станаха от първостепенна важност.

Ударните групи на американските самолетоносачи се превърнаха в неудържима сила. Те започнаха да доминират в световните океани и морета, насочвайки самолети и изтребители по позиции на сушата. Хиперзвуковите високоточни ракети обаче анулираха това предимство само за една нощ.

В днешния глобален конфликт основната военна сила са батареите за противоракетна отбрана (ПРО), които САЩ са разположили по оста Полша-Румъния, а Русия по оста Северен полюс-Калининград-Крим-Сирия. Тези защитни системи са предназначени да прихващат наближаващи ядрени ракети.

Съвременните системи за противоракетна отбрана обаче са ефективни само срещу ракети, летящи със скорост до 3,5 Маха, тоест 3,5 пъти скоростта на звука. „Кинжал“ превръща мощните ударни групи от американски самолетоносачи в лесна плячка.

Новата руска ракета „Кинжал“ се движи със скорост от 12 до 15 Маха и нищо в западните отбранителни арсенали не може да я спре. По време на военния конфликт в Украйна Русия демонстрира огромната си мощ. Първият удар с „Кинжал“ беше нанесен само месец след началото на конфликта.

Той беше може би най-значимият: руските войски унищожиха голям оръжеен склад в Украйна, способен да издържи ядрен удар. Складът се намираше на 170 метра под земята и беше защитен с няколко слоя армиран бетон.

Само една ракета унищожи суперзащитения склад. Това беше послание към Запада.

„Кинжал“-ите летят на височина от 20 до 40 км с максимален обсег на полета 2000 км. Когато достигнат целта, те се „гмуркат“ перпендикулярно надолу и ускоряват до 15 маха (над 18 хил. км в час), събирайки огромна кинетична енергия в допълнение към своя експлозивен товар.

Ракетата „Кинжал“ е проектирана със специфичната цел да унищожава ударни групи на американските самолетоносачи. Ако една ракета може да унищожи склад, специално построен за защита срещу ядрен удар, то не се съмнявайте, че тя ще мине през самолетоносача като горещ нож през масло.

Според адмирал Домазет нито западните сили, нито Китай, се доближават до това да притежават такива оръжия.

Той обясни, че критичен проблем при създаването на хиперзвуковите оръжия са екстремните температури на повърхността на ракетите след достигане на хиперзвукови скорости. Високите температури биха унищожили конвенционална ракета по време на полет.

Русия е единствената страна, разработила специални материали, които позволяват на ракетите да издържат на такова температурно натоварване. Освен това тези ракети доставят боеприпаси с максимална точност.

Според западното разузнаване в самото начало на украинската кампания Русия е разполагала с около 50 „Кинжала“. Досега е използвала само 9 от тях.

Миналата седмица руските въздушно-космически сили изстреляха 6 „Кинжал“-а наведнъж. Това беше послание към САЩ и НАТО, отбелязва адмирал Домазет, и разяснява:

САЩ в момента разполагат с 11 самолетоносача. От тях по-малко от половината са активни. Останалите са на доковете за поддръжка. Според американските военни експерти, „едновременното изстрелване на 6 ракети „Кинжал“ демонстрира как може да загубят всичките си самолетоносачи едновременно“.

Не вярвайте на „специалисти“, които твърдят, че Русия има малко ракети и няма да може да ги произведе. Русия е в състояние да произвежда около 200 хиперзвукови ракети годишно. Тя разполага със средствата да ги изстрелва отвсякъде: от самолети, от кораби и от подводници.

Освен да унищожават самолетоносачи, те могат да унищожават и системи за противоракетна отбрана. С две думи, Русия – засега – спечели надпреварата във въоръжаването. На западните сили може да отнеме 10 години или повече, за да наваксат.

Дотогава единственият начин да се избегне поражение във война е, или да се признае поражението и да се приемат исканията на Русия, или да се остави конфликтът да ескалира в ядрена размяна.

Според консервативни оценки най-малко един милиард души ще загинат в ядрен конфликт и няма да има победител. Идеята за използването на ядрени оръжия е толкова отвратителна, че човек би искал да вярва, че западните лидери няма да тръгнат по този самоубийствен път.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.