Адв. Десислава Кръстева: Бутафория, държавата глобява сама себе си в случая с НАП

Адв. Десислава Кръстева: Бутафория, държавата глобява сама себе си в случая с НАП

Наложената на НАП глоба от 5 милиона лева заради теча на лични данни има елемент на бутафория и съмнителен ефект.

Това заяви адвокат Десислава Кръстева от фондация ”Право и интернет”.

“На практика държавата глобява сама себе си. Това е една наистина нова практика. Досега не сме наблюдавали подобен феномен, толкова съществена като размери глоба, наложена в рамките на публичния сектор“, каза пред БНР адвокат Кръстева.

“В България обичайно не се налагат санкции на публични органи – от един публичен орган, на друг публичен орган. Има много ограничени ситуации, в които това се е случвало.

Като размери не бих желала да коментирам глобата, тъй като от една страна тя е може би твърде ниска на фона на случилото се нарушение на сигурността на данните. От друга страна обаче, в рамките на публичния сектор, налагането на глоби не е най-ефективната мярка за превенция срещу такива събития и всъщност ефектите от такава глоба са доста съмнителни.

За мен лично има един елемент на бутафория в това, защото, налагайки санкция на една институция, която е разпоредител с бюджетни средства, на практика се взимат средства от бюджета.

Тези средства постъпват в бюджета на Комисията за защита на личните данни, но самата Комисия не може да разполага със средствата, събрани от глоби, безконтролно и както си прецени за добре и на практика всъщност голямата част от тези глоби след това постъпват обратно в републиканския бюджет и те се преразпределят“, обясни тя казуса.

Кръстева коментира като несъстоятелни и нереалистични предложените от лидера на БСП Корнелия Нинова персонални наказания за служители в приходната агенция.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.