Балканите са под снежна блокада: Блокирани магистрали, спрени полети

Балканите са под снежна блокада: Блокирани магистрали, спрени полети В Сърбия движението по магистралата Белград-Ниш е спряно в двете посоки, от рано тази сутрин се е образувала колона от над 30 автомобила, съобщава белградският вестник “Блиц”.

На изхода от Ниш е станала верижна катастрофа, в която са ранени 17 души, включително шест деца. Духа бурен вятър, който носи сняг и е изключително студено.

В колоната има и два снегорина, но те не успяват да изчистят пътя. Шофьорите им казват, че не се очаква пътят да се освободи скоро за движение, защото снежните наноси са големи.

Всички дежурни екипи на предприятието “Пътищата на Сърбия” се опитват да стигнат до отсечката Трипала край Ниш, за да помогнат за нормализиране на движението. Магистралата за Ниш е затворена поради влошената пътна обстановка и обилен снеговалеж. По данни на СБА колите биват връщани обратно към България. Ако не е крайно наложително, отложете пътуването си през Калотина за Сърбия .

Снегът и преспите на отделни локални пътища в Сърбия достигат до два метра. В отделни участъци се образуват преспи само половин час след почистването им. Гражданите са призовани да не тръгват на път, докато вятърът не стихне.

Истински хаос е по пътищата на Македония,

пътят Скопие – Велес е блокиран, съобщава македонският информационен сайт “24вести”. Повече от двеста автомобила са блокирани на пътя, водещ от Велес към Скопие. Формирана е дълга колона и автомобилите не могат да се поместят и с метър, защото пътят е затрупан от сняг.

През нощта валя сняг на територията на цялата страна и се образува снежна покривка.

Гражданите да не пътуват и да не излизат от домовете си, ако това не е крайно необходимо, препоръчват специалистите преди очакваните в неделя температури до минус 20 градуса.

Снежните виелици блокираха и магистрала в Румъния

Червен код за опасни снежни виелици е обявен в седем окръга в източната част на Румъния, затворени са множество национални пътища, включително и магистралата, свързваща Букурещ с Констанца (близо до границата с България), спрени са някои влакове, съобщава в. “Адевърул”.

Всички пътища в окръзите Констанца, Яломица, Кълъраш и Браила са затворени заради лошото време.

Затворено е летището “Михаил Когълничану” в Констанца, както и всички пристанища.

УизЕър съобщи, че отменя полетите Букурещ-Лондон, Букурещ-Париж, Букурещ-Шарлероа и Букурещ-Стокхолм заради лошите метеорологични условия. Също така националният превозвач Таром и нискотарифната компания Райънеър анулираха няколко вътрешни полета.

Румънски медии съобщиха, че първи блок на атомната електроцентрала Черна вода е бил изключен тази сутрин от националната енергийна система заради технически проблем в резултат на неблагоприятните метеорологични условия в района.

Турските авиолинии съобщиха, че са отменили най-малко 34 планирани вътрешни и международни полети заради лошите метеорологични условия,

съобщава в. “Хюриет дейли нюз”. Авиокомпанията заяви, че е отменила планирани за утре полети на летищата “Сабиха Гьокчен” и “Ататюрк” в Истанбул и призова пътниците да следят информацията в официалните сайтове или да използват кол-центровете.

Същевременно Главната дирекция на държавните летища съобщи, че 30% от полетите на международното летище “Ататюрк” в Истанбул, насрочени за 7 и 8 януари, ще бъдат отменени.

Лошото време блокира и морския трафик, като фериботната компания в Истанбул съобщи, че спира всички междуградски услуги заради метеорологичните условия.

Метеоролозите

в Черна гора и Хърватия обявиха червен код за опасност от лошото време за днес и утре,

а в Босна и Херцеговина кодът е оранжев, предаде агенция МИА.

Прогнозите за Черна гора са за облачно време, снеговалеж и силен северен и североизточен вятър, прерастващ на моменти в буря, на някои места със силата на ураган. На гражданите се препоръчва да не пътуват нощем и да съобразят шофирането с пътните условия.

Хърватските метеоролози също издадоха червен код за предупреждение, че в страната се очаква студена вълна, падане на температурата на въздуха до минус 20 градуса и силен северен вятър.

Червен код е обявен на полуостров Истрия, залива Кварнер, планината Велебит и Северна Далмация. През следващите дни се очакват сняг и ураганни ветрове по Адриатическото крайбрежие. На гражданите се препоръчва колкото може по-малко да бъдат на открито или в неотоплени помещения.

Движението по пътищата в Босна и Херцеговина е силно затруднено поради снега. Регистрирани са нови 15 сантиметра сняг, а от утре се очаква снеговалежът да спре.
Източник: Вести бг

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.