Борисов: Без Господа нищо не може да се направи. Когато имаме вярата в себе си, сме непобедими

Премиерът Бойко Борисов и министърът на отбраната Красимир Каракачанов пристигнаха в съвместното командване на специалните сили в Пловдив, съобщава БНТ.

Те присъстват на церемонията по връчването на бойното знаме на формированието на празника на пловдивския гарнизон.

„Благодаря ви, че сте тук. Защото, както е казано в Книгата – без Господа нищо не може да се направи. Когато имаме вярата в себе си, сме непобедими. Всички имате жени, деца, родители. Тренирайте, гответе се така, че да останете живи, здрави, крепки. А на медиите ще кажа – не дай Боже, ако нещо някога се случи, войската, на която ще разчитаме, е тази. Да, имаме много скъпи други въоръжени сили, но тези са там, долу, където никой друг не може. Пазете се живи и здрави и честит празник“, заяви пред множеството Борисов.

Специалните сили са войската, на която най-много разчитаме. И регионалните конфликти, и в световен мащаб, показват, че това са тези, които вършат най-много работа. Да, имаме много скъпи други въоръжени сили, но тези са до там, където никой друг не може, заяви още министър-председателят.

След официалното приемане на строя от министър-председателя, се състоя ритуал по освещаване и връчване на бойното и представителното знаме и официално откриване на СКСО.

„Не беше лесно, имаше много съпротива да правим още една подобна структура, тъй като вече и за вас трябват бронирани машини и допълнително финансиране“, заяви още премиерът Борисов. Министър-председателят напомни, че поетите от него ангажименти вече се реализират – осигурени са допълнително патрони за ученията и вече се строи казармата, така че през март месец догодина новата сграда да бъде завършена. „Всички имате жени, деца, родители, тренирайте, гответе се така, че да оставате винаги живи, да сте здрави и крепки“, обърна се министър-председателят Бойко Борисов към специалните сили.

След официалната церемония той се отправи към Пловдивската духовна академия и Пловдивската духовна семинария.

„Благословен бъдете, господин министър-председателю, който сте дошъл в дворите на Пловдивската духовна академия и Пловдивската духовна семинария, за които вие с християнско съзнание и дух мислите и се грижите“, посрещна го Пловдивският митрополит Николай. Владиката сподели удовлетворението си от постигнатото благодарение на помощта и застъпничеството на премиера: „Всичко това за Божия слава и за доброто на нашия народ“.

Сградата на духовната семинария „Св. Св. Кирил и Методий“ беше ремонтирана основно благодарение на отпуснатите от правителството 600 000 лева. Сменени са старите покриви, които бяха в много тежко състояние. Сменена е отоплителната система, а подовите настилки в сградата са подменени. „Само може да се радваме, че е станало толкова хубаво“, отбеляза министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът посети семинарията в Пловдив и през август миналата година, когато ремонтните дейности бяха в ход.

Борисов се черкува и запали свещ в храма на академията, след което разгледа ремонтирано помещение и изрази задоволство от видяното.

Премиерът разгледа и библиотеката на Духовната академия, както и учебните помещения и общежитието на студентите и учениците. Напомни да се носят маски, защото самият той е бил „потърпевш“ и си е платил глобата за неносенето на предпазното средство в Рилския манастир.

На събитието сутринта присъстваха и представители на местната власт – кметът на града Здравко Здравков, областният управител Дани Каназирева и митрополит Николай.

Премиерът бе посрещнат в Пловдив от ген. Явор Матеев и тържествен строй в щаба на Съвместното командване на специалните операции в Пловдив.

Тържествената церемония започна в 09:30 часа.

На площада са и началникът на отбраната Емил Ефтимов и командирът на командването на специалните сили на САЩ в Европа, както и командирите на специалните сили на съседните държави, командири на военни формирования, представители на местната и държавната власт.

„Радостни сме , че церемонията ще се проведе в деня , когато отбелязваме и празника на Пловдивски гарнизон“, подчерта по-рано командващият генерал майор Явор Матеев: „Началото идва от знаменитата победа при Крилолак по време на Междусъюзническата война. Горди бяхме да възстановим преди 5 години този празник. 1938 година в този ден са връчвани новите бойни знамена на тогавашните пловдивски полкове. Решихме да го свържем с историята и смятам, че ще останем като част от тази история – че и ние на тази дата след толкова много години получаваме нашите нови бойни представителни знамена“.

Източник: Епицентър.БГ

Източник: Bultimes

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.