Борисов: ЕС е най-доброто нещо, което е създал света и най-доброто място за живеене

Премиерът Бойко Борисов коментира решението си за освобождение на управителния съвет на Българската банка за развитие и думите на главния й изпълнителен директор Стоян Мавродиев, който каза, че министър председателят е бил подведен.

„Мавродиев преди 17 години първата програма на ГЕРБ той я писа.

Ако нямаш усета, ако нямаш усещане и имаш разбирането, че когато ние говорим как всяка една фирмичка, магазинче, или самоосигуряващите се артисти и творци да спасим, изведнъж даваш 75 милиона кредит. Най-малкото обади се и опиши – чиста е сделката, така и така. Това е ББР, тя действа по правилата на всички останали банки. Но за народа тя е държавната банка, а като е държавната банка да кажеш „не съм знаел“, звучи несериозно“, каза той.

„Нямаше да им дам да го направят. Ще кажа – пазим ги парите, защото може да не ги стигнем. Основната работа на правителството е да запазим парите за пенсии, за заплати, за жизненоважните системи – полицаи, армия, пенсионери, лекари, учители. Изпадали сме в ситуация, когато пенсията е ставала 3 долара. Изведнъж много хора само за подкрепа започнаха да говорят. Един ресторантьор със златен ланец – ами той като продаде ланеца, ще изкара три месеца“, заяви още Борисов.

„Казах ви защо ги уволних – 75 милиона от държавна банка в тази ситуация, без да ме уведомят, без да си уведомят принципалите, считам, че не е редно, не е красиво. Като видях Дончев как неудобно се почувства от въпроса, още вечерта свърших тази работа, въобще не се поколебах“, добави той.

Премиерът бе попитан от журналистка дали е човек на Иво Прокопиев: „Дали съм човек на Прокопиев и на „Капитал“, като извадите публикациите в последните 15 години не знам колко ще намерите нещо, което да са ме хвалили“.

„ЕС е най-доброто нещо, което е създал света и най-доброто място за живеене. И когато си създал най-доброто нещо, една критична ситуация винаги създава в подредения свят проблеми. Вие видяхте колко разнопосочно тръгнаха държавите в ЕС да се борят с коронавируса. Това трябваше да стане от 28 февруари – всичко да се затегне, да се преобразува икономиката в производство на тестове, облекла, респиратори, лекарства, ваксини. Това трябваше на първо място да се направи. То още не е направено“, заяви премиерът.

Източник: Petel.bg

Източник: Bultimes

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.