Борисов: Спасих българите от мигрантите, сега остана и от коронавирус да ги спася

Борисов посети фабрика „Аглика“ в Твърдица.

Заедно с него е министърът на земеделието Десислава Танева.

Премиерът наблюдава процеса по изработване на предпазни маски.

Министър-председателят показа, че в завода има наличности от немското лепило, което е специално за защита и бе осигурено по негова инициатива. 10 600 м. на ден се тъкат в завода, информираха от там Борисов.

„Как сте, булки? Имате маски! Браво“, поздрави премиер работнички в завода.

Борисов обясни, че е посетил точно тази фабрика, защото с нея са се свързали от Германия и искат да купят 50 000 защитни облекла. Той подчерта още, че първо ще се подсигурят облекла за всички български медици, ще се запълни резервът и след това може да се изнася и прави бизнес с тези облекла. Той се пошегува, че това облекло трябва да му сложат пагони за ген. Мутафчийски.

„Много сме благодарни на щаба, защото те ни съдействаха, както и министерство на икономиката. Подсигуриха европейск материали за изработката с пълни сертификати за безопасност“, обясниха от завода.

„Тези костюми имат пълна защита от бактерии и лекарите могат да бъдат спокойни“, категорични бяха производителите.

Шефът на ГДПБЗН Николай Николов пробва един костюм, за да се убеди колко качествено е направен.

От фирма „Аглика“ обясниха също, че работят по производството на маски с много висока защита от швейцарски плат, трайно обработен със сребърни йони.

„От миграцията ги спасих българите, сега остана и от това да ги спася“, каза Бойко Борисов. Искам да влезем в чакалнята на Еврозоната, за да имаме достъп до свежи пари, добави министър-председателят.

Премиерът Борисов отново напомни, че трябва да има разбиране от хората и затова днес е помолил лекарите също да се към гражданите, което те направиха сутринта.

„Ще дойдат и хладилните камиони, както дойдоха в Ню Йорк, ако изпуснем пандемията и се препълнят болниците. Бяхме първите, които започнахме сами да произвеждаме, вместо да чакаме. Правим всичко възможно, но без хората да проявят разбиране няма да се справим“, заяви премиерът и бе категоричен, че недоумява защо хората не слушат поне лекарите и улиците са пълни.

„Трябва да се направят щандове в магазините за нашата продукция и ако има изостанали количества от борсите, които затворихме, заради неспазване на правилата, купете ги от социалния патронаж и да отидат при хората за празниците. Говорете със Сачева и се организирайте“, нареди премиерът на министър Десислава Танева, която е с него на посещението.

Борисов заяви, че пазарите са се самозатворили, тъй като не са спазвали мерките. „Какво искат – да стигнем до там като в Франция да се решава кой да умре и кой да живее? Виждате колко е страшно! Защо искаме да се случи това и с нашите лекари. Икономическите проблеми ще се решат, минали са 20-30 дни, ще се решат тези въпроси. Сега въпросът е за живота на хората, припомни Борисов и отново призова да се мисли първо за здравето. Той бе категоричен, че още днес ще се вземат мерки да се изкупи българската продукция и отново каза, че министър Танева е готова с необходимата организация, така че да не остане некомпенсиран роден производител.

Премиерът съобщи, че тютюнева фирма иска да даде 700 000 лв. за закупуване на облекла от фирмата в Твърдица и че оттам ще ги дадат на минимална цена, щом са за български лекари. Защитните облекла от тази фирма са за многократна употреба, вече има хиляди от тях в Министерство на здравеопазването, като се носят веднага на лекарите при заявка или при възникване на ново огнище. „Ходя по заводите, за да видят българите как героически се справя нашето производство и пазим първата линия – лекарите искаме да ги запазим и да имаме медици, трябва да си останем вкъщи“, отново призова премиерът Бойко Борисов.

Източник: Епицентър.БГ

Източник: Bultimes

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.