Варненци питат: Колко лични пари е дал Борисов за новия храм, че го награждават? Или е дал нашите пари?

Варненци питат: Колко лични пари е дал Борисов за новия храм, че го награждават? Или е дал нашите пари?

Вчерашното посещение на премиера Бойко Борисов в осветения в същия ден нов православен храм „Св. прпмчк Прокопий Варненски“ във Варна предизвика интересни коментари във Фейсбук. Както „Петел“ съобщи, Борисов беше посрещнат пред черквата от група протестиращи, които искат оставка му и ясно изразиха мнението си за него с освирквания и подвиквания.

Недоволството срещу министър-председателят продължи и във Фейсбук, предизвикано от публикацията на страницата му в социалната мрежа.

„Над 1 млн. лв. осигурихме за доизграждането на църквата „Св. Прокопий Варненски“ във Варна. Tова е първият нов православен храм в морската столица от 100 години насам! Той има фасадно осветление, както и многофункционална сграда за социални и културни дейности – със зали за обучение по иконопис, библиотека, зала за събития, социална кухня и лекарски кабинети.

Благодаря на Дядо Йоан, който ми връчи най-високия орден за заслуги към Варненската и Великопреславска епархия – „Свети Апостол Андрей Първозвани”, това написа на страницата си Бойко Борисов.

В групата „Варна“ във Фейсбук последваха доста остри коментари към това, с което се похвали премиера. Ето по-интересните от тях:

„Осигурихме“! От чекмеджето, захранвано с нашите пари или от бюджета, пак нашите пари?

„Нека не забравяме, че преди 100 години църквите са се строили НЕ с държавни пари, а с пари на църквата и на ЧАСТНИ дарители, както и на така наречените КТИТОРИ – дарили земята, върху която е построена църквата. Недопустимо е църковни лица да се кланят на държавник, който се тупа в гърдите, че е дал милиони за църква. Срамно е свещениците да падат толкова ниско, след като те са хората, които трябва да издигат духовността на българския народ. Срамно е да показват подобен род политически предпочитания. Църквата не трябва да се меси в държавните дела, както и държавата не трябва да се меси в църковните!Държавните пари са парите, събирани от всички българи. В този смисъл дарители за изграждането на този храм са ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ДАНЪКОПЛАТЦИ, а не този самозабравил се субект, който търси индулгенция с народните пари.“

„Кои сте “вие”, та ни осигурихте? Това не са ваши пари!“

„С тези пари за този хотел господен можеха да построят дом за деца или възрастни хора, но уви не! Поповете имат по-големи и неотложни нужди от нуждаещите се! Индулгенциите трябва а вървят! Поп гладен няма!“

„България е секуларна, светска република, нямаме официална религия и не е редно държавата да харчи пари за въображаемите приятели на разни мутри…“

В други публикации и коментарите към тях има и директни призиви Варненската и Великопреславска митрополия да съобщи публично дали Бойко Борисов е направил лично дарение за изграждането на новия храм, какъв е размерът му, а също и да обясни мотивите си да връчи на министър-председателя най-високия си орден за заслуги – „Свети Апостол Андрей Първозвани”.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.