Владимир Христовски: Къде ще отидат осигурените по ОП „Региони в растеж“ 20 млн. лв. за купуване въздушна линейка

Журналистът Владимир Христовски внесе днес в Президентството, Народното събрание, МС и здравното министерство инициираната от него петиция, с която се настоява да бъдат закупени медицински хеликоптери.

До момента петицията е подкрепена от почти 9000 души. Всички те са категорични, че е безумие държавата ни да не разполага с нито една въздушна линейка.„Тъжно е, че при наличието на демографска криза, си позволяваме да губим хора, заради липсата на техника“, заяви инициаторът на петицията Владимир Христовски.

Журналистът припомни, че в края на 2019-а премиерът Борисов съобщи, че през 2020 г. ще бъде купен медицински хеликоптер, средствата за който са в размер на 20 000 000 лв. и ще бъдат осигурени от ОП „Региони в растеж“. В същото преди няколко години от МРРБ посочиха, че такава летателна машина може да бъде купена най-рано през 2022 година.Според него тук се прави опит темата да бъде вкарана в „глух коловоз”, а осигурените 20 млн. лв. по ОП „Региони в растеж” да бъдат похарчени за друго.Журналистът уточнява още, че тези пари ще са на разположение до края на 2020 г., защото от 2021 г. започва новия програмен период и най-вероятно тогава ще сме изгубили финансирането.

Това е първото, което ме притеснява, защото вече е средата на февруари, а така и не сме чули дума за поетото обещание и кога ще бъде изпълнено. В същото време преди десетина дни за пореден път имаше нужда от хеликоптер и добре, че имаше чужд, чийто екип реагира незабавно. Това обаче не може да продължава. Абсурдно е през 21 век България да е единствената страна в ЕС, която няма собствен въздушен медицински транспорт“, каза още Владимир Христовски.

Снимка: Владимир Христовски, Facebook

Тук е мястото да припомним, че България не разполага с въздушна линейка от юли 2019 г., когато фирмата собственик я продаде на Грузия. Недопустимо и абсурдно е страната ни да няма възможности за бързо реагиране и за спасяването на човешки живот.

Медицинският хеликоптер играе решаваща роля при тежки инциденти и катастрофи в първите десет минути и в така наречения „златен час“. Той реално спасява живота.Има много по-голяма нужда от въздушната медицинска помощ от шестте акции годишно, когато това се е случвало, обяснява още Владимир Христовски.Проблемът е във високата цена, която я прави толкова рядко използвана, че е почти недостъпна.

Затова той предлага вариант, според който услугата трябва да бъде включена във всички видове туристически застраховки. Със сигурност има и други начини, въпросът е темата да бъде във фокуса на вниманието, но и да има ясно изразена политическа воля да бъде намерено решение на проблема.Петицията напомня за обещанието, което министър-председателят пое, но и настоява да бъдат закупени поетапно 4 хеликоптера.„Вярвам, че между представителите на властта ще се намери поне един разумен, който ще обърне внимание на петицията. Ако българската държава не реагира в следващите два месеца, ще изпратя петицията до ЕК“, съобщи Владимир Христовски.Той сподели, че след като е започнал събирането на подписи, са го потърсили много хора. Една част от тях са загубили близки, точно защото не е имало възможност за бърза реакция.Други са се възмутили, че държавата е готова да даде 55 000 000 лв. за правителствен самолет, но не и за медицински хеликоптер.Ще реагират ли властимащите адекватно на поредната петиция, която поставя важна за общественото тема? Владимир Христовски е убеден, че трябва да се случи и затова е категоричен, че ще стори възможното да бъдат спазени поетите обещания и страната ни поне по темата за въздушните линейки да не бъде на дъното.

Снимка: Владимир Христовски, Facebook

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.