В шуменските села плащат за вода три пъти повече от софиянци и не е ясно защо

В шуменските села плащат за вода три пъти повече от софиянци и не е ясно защо Днешният гост в предаването „Плюс – минус“ по Нова телевизия е омбудсманът Мая Манолова.

Една от темите, които се дискутираха, бе високата цена на водата.

Ето какво каза тя по въпроса:

„Хората наистина не разбират ползите от повишаването на цената на водата, тъй като няма никакви подобрения от страна на качеството на услугата, качеството на питейната вода, не е обвързано с направените инвестиции, течовете също не намаляват, на практика реформата във ВИК е обвързано само с повишаване на цената.

Ако се опрем на анализа, който е направен от КЕВР в края на миналата година за показателите на отделните ВИК оператори, се вижда, че течовете си стоят 62%, не се повишава събираемостта, не се подобрява качеството.

В Шумен е най-висока цената на водата, хората плащат по 3,40 лв. на кубик, при положение, че както се вижда по жалбите дори не става въпрос за питейна вода, а за поливна такава. Инвестициите не са индивидуализирани, къде кога ще направят в бизнес плана го няма. Когато вземаш пари от българските граждани трябва да има ясна връзка с рзултата- да се подобри качеството на водата, пречистването й.

В Шуменски села плащат 3 пъти повече от софиянци. В данните от изследванията на КЕВР за 2017 година от направените инвестиции е обновена само 0,5 % от водопреносната мрежа. Това означава, че ще са необходими 200 години за да се обнови цялата мрежа. Трябва да има законови текстове, които да обвържат едното с другото“, каза тя. / Petel.bg

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.