Докато подслоняваме бежанци от Украйна, 1/3 от пенсионерите са кръгли бедняци

Докато подслоняваме бежанци от Украйна, 1/3 от пенсионерите са кръгли бедняци Социалната подкрепа за уязвимите групи минава през реформа на социалната система.

Актуализацията на бюджета трябваше да бъде насочена към подобни политики на реформи, но заради ситуацията в голяма степен отново се превръща в антикризисна актуализация.

Това заяви Елисавета Белобрадова от социалната комисия в парламента по време на дискусия по проблемите на социалната защита в криза, организирана от Института за пазарна икономика.

Въпреки кризата, предизвикана от Covid пандемията и впоследствие от високата инфлация, бедността и неравенствата се задържат около постоянни стойности, съответно 22% и 40% според коефициента на Джини. По-висока е бедността при жените.

Над една трета от възрастните хора са под линията на бедност. Висшето образование гарантира участието на пазара на труда и обратното – ниското или липсата на образование изтиква хората от трудовата реализация или ги праща в сивия сектор.

Петър Ганев от Института за пазарна икономика обясни:

“По-голям дял домакинства имат проблем тогава, когато има неочаквани разходи или седмична почивка извън дома, тоест неща, които са по-скъпи и може би по-извънредни, говорим за 35% – 40% от всички домакинства казват, че имат затруднения да ги посрещнат, докато тези, които са по-ежедневни като консумация на месо и риба или ограничения по отношение на отоплението, там вече падаме на 20% –25%”.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.