Ексклузивно: Съдът в Хага издаде заповед за арест на Путин, отговорът на Русия не закъсня

Ексклузивно: Съдът в Хага издаде заповед за арест на Путин, отговорът на Русия не закъсня Международният наказателен съд (МНС) в Хага издаде заповед за ареста на руския президент Владимир Путин.

Той е обвинен във военни престъпления, извършени в Украйна.

Путин се се предполага за отговорен за военното престъпление, незаконна депортация на деца и за незаконното им прехвърляне от окупираните райони на Украйна в Руската федерация, се казва в изявлението от Хага.

Той е обвинен и за „неспособността му да упражнява контрол над цивилни и военни подчинени, които са извършили действията“.

Заповед за арест има и за Мария Лвова-Белова, която е комисар по правата на децата при президента на Руската Федерация.

Москва нееднократно е отричала обвиненията в зверства от страна на руските сили при продължаващата повече от година инвазия в съседна Украйна.

Съдиите обмисляли издаването на тайни заповеди, но крайното им решение е, че оповестяването им може да допринесе за предотвратяването на по-нататъшно извършване на престъпления.

Нито Украйна (която обаче засили взаимодействието със съда), нито Руската федерация са страни по Римския статут на МНС. Съдът обаче има юрисдикция в Украйна, в съответствие с две декларации, подадени от Украйна.

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова подчерта в коментар в Телеграм, че Русия не е страна по Римския статут на МНС и не носи отговорност пред него. „Русия не си сътрудничи с този орган, а заповедите за арест, издадени от Международния съд, за нас са нищожни“, пише тя в социалната мрежа.

За плановете на съда да започне първите дела за войната в Украйна се говори от миналата седмица, когато за това писа и „Ню Йорк таймс“, но дали Путин ще бъде на прицел, не бе известно.

Днес МНС заявява, че е обмислян вариантът заповедите да се издадат, без да се оповестяват, за да бъдат защитени жертвите и свидетелите и да се повиши ефективността на разследването.

Впоследствие е решено, че публичното потвърждаване ще „допринесе за това да се предотврати по-нататъшното извършване на престъпления“.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.