Зловещи слухове преследват героите от “По света и у нас”

Зловещи слухове преследват героите от “По света и у нас” В зората на родната телевизия новините се подготвяли в старата сграда на ул.”Тулово”.

Условията били на светлинни години далеч от сегашните чудеса на техниката, но повечето служители били млади и весели.

Всеки ден бил празник, който не можело да помрачат нито издънките, нито битовите проблеми. Асансьорът често засядал баш когато дикторите бързали за новините, разказва Ламбрев.

Те взимали стълбите на бегом и само след една-две минути “отдих” ги включвали в ефир. Оттогава датира и тв-фолклорът, обезсмъртил чичко Филипов, екранната партньорка на Ламбрев – Любинка Нягулова, Мария Тролева, Анахид Тачева…

Телевизионната новина в България навърши половин век. На 20 юли 1960 г. е излъчена първата информационна емисия „По света и у нас“. Година след появата на телевизията у нас неподвижното земно кълбо, символ на новините, изгрява на екрана на зрителите. Новините от телевизора бързо привличат пред екрана стотици българи, за които основен източник на информация до този момент са били радиото и печатните издания.

Първият говорител – Никола Филипов обича да се майтапи, че дошъл в БНТ с новините за Тато и си отишъл с тях. Една от последните, които е прочел, е била именно за пленума на ЦК на БКП на 10 ноември, на който беше свален Тодор Живков.Тогава го извикали на работа, като му наредили да се облече официално, защото щяло да има важни новини. Новината пристигнала директно от ЦК, а не както обикновено от упълномощената да заявява БТА. „Хубаво, като са го свалили. Като свалят него, друг ще дойде. Но беше вълнуващо, защото вещаеше големи промени!“, разказва любимецът на няколко поколения българи.

Днес най-популярният тв-диктор – Никола Филипов, живее сам, но не самотен в панелка в „Дружба“.

Навремето фактът, че е най-популярното лице на България, му устройвал лоши шеги с горчиви последици. Веднъж избрал забутан ресторант в Железница за едно от кръшванията си. Благоверната му била много ревнива и при тази известност било абсурд да се покрие в лъскаво заведение. Седнали с избраницата си, хапнали, пийнали и тъкмо почнали да си разменят нежности, когато вратата на сепарето се отворила с гръм и трясък. И при нелегалните влюбени нахлул целият оркестър. А шефът на бенда се цепел: „Другарю Филипов, за нас е голяма чест, че сте избрали нашия ресторант! Затова тази вечер ще пеем и свирим само за вас!“

Втората слабост на чичко Филипов са марковите питиета. Преди години още можел да изпие сам бутилка уиски, днес обаче е намалил темпото. Въпреки че се води предимно от разума, на моменти беловласият диктор е завършен авантюрист. Не може да мине покрай хубава жена, без да се загледа и… да я покани на вечеря, примерно.

Стартът на БНТ е съпроводен с куриоз –  новогодишната програма се снима във… залата на Ракова болница.

Тогавашният й директор проф. Веселин Михайлов я преотстъпва безплатно на младата телевизия срещу скромния бартер от два телевизора, за да могат неговите подчинени да гледат живото излъчване. За пациентите, разбира се, никой не го е грижа…

Чичко Филипов, е първият щатен говорител на телевизията. След неговото назначение се обявява конкурс. Напливът е страхотен – явяват се близо 50 души. До „постоянно“ назначение се докопва само Мария Тролева, а красивата арменка Анахид Цонева е ангажирана на хонорар. Най-любопитното е, че тв-лъвицата Бригита Чолакова е отрязана от журито, което предпочита актрисите – тогава престъпно младите и чаровни Гинка Станчева, Виолета Донева и Цветана Гълъбова, вдовицата на култовия режисьор Методи Андонов и съпруга на Петър Слабаков.

Първата дама, която управлява с желязна ръка БНТ, е щерката на класика Гео Милев – известната писателка и преводачка Леда Милева.

Авторката на „Зайченцето бяло“ е поканена от тогавашния шеф на телевизията Крум Василев да стане програмен директор. Култургерката е стъписана, защото… хич не обича телевизията.

За тв-говорителките от Татово време се носят легенди…В един момент на топа на устата беше Лили Ванкова. А Лили е толкова моногамна, колкото хората не могат да си представят.
Говорителките са шепнели  на ухото на Тодор Живков.

Първа на танц го хванала Мария Тролева на празника на телевизията, но тогава Мара била хит!

Говорели му на ухо, но никой не чувал какво си казват. Всички виждат, но никой не знае какво точно става. Искат си нещо,  естествено! След това Мария Янакиева, хоп… и тя.
Да, така беше едно време… Но Тодор Живков след танца сядал на масата и открито се обръщал към някой от неговите хора: „Ела тука, запиши телефона!“. Записваха телефона и…
Мария Тролева си умря в апартамента, в който се беше родила – значи, не е уреждала жилище. Мария Янакиева и сега си живее в апартамента, в който си живееше преди…
Ина Симеонова, беше една хубавелка, скачаше и тя да се покаже, но не беше в най-първата редица. Старите хиени си бяха още хиени!

„Аз съм най-изнасилваната жена в България“, споделя през смях Анахид Тачева.

Зловещи слухове преследват една от примите на Българската телевизия. Когато е на върха на славата и цяла България научава от нея новините, из страната бродят страхотевични мълви. Винаги, когатно изчезне от екрана за известно време, се понася слух, че е зверски изнасилена. Първият слух се понся още през 1967 г. Тогава говорителката забременява с дъщеря си Теодора. Дълго време тя продължава да работи. В онези години говорителките ги снимат в близък план, тип „американски“ и корема не може да се види. Така Анахид работи до 7-ия месец, без никой да разбере. Когато звездата излиза в отпуск, за да роди, тръгва слух, че отсъства, защото в парка са я нападнали и изнасили цели 16 мъже.

Клюката явно е звучала прекалено автентично, защото в „Пирогов“ всеки ден се отбиват десетки граждани с портокали и бонбони за „нападнатата Ани“.

У дома й звънят разтревожени роднини от цялата страна. Налага се Николай Ламбрев да излезе в ефир и да прочете съобщение, че колежката му няма да работи известно време, защото чака второ дете.
За втори път името на Анахид се спряга като жертва на изнасилване през 1978 г. Пуска се слух, че достолепната говорителка е ходила до Турция, за да си купува палта. В един дюкян в Истанбул й се нахвърлили двама турци и я изнасилили. Тогава Анахид ражда третото си дете. Тя научава за слуха от Коста Цонев, който през това време снима филм в Германия и се отбива във Виена, за да й докладва. Налага се спешно Анахид да си дойде в България, за да се разсеят съмненията.

За трети път Анахид е „изнасилена“ през 1989 г.

Малко преди режимът на Тодор Живков да падне, в София плъзва слуха, че журналистката е нападната от синовете на партийно величие. От срам, след „изнасилването“, тя пробвала самоубийство и лежи в болницата с опасност за живота. Тази случка обаче не придобива такава публичност, както предните. „Никога не съм приемала насериозно тези слухове. След като народа ги говори, значи се вълнува от мен и ме обича“, философски разсъждава Анахид.

Не е тайна, че тя и колежката й Мария Тролева са любимките на Тодор Живков и бившия Първи не пропуска да ги отрупа с комплименти и цветя.В онези години говорителките са тези, които водят всички по-важни музикални мероприятия. Лицата от екрана дирижират „Мелодия на годината“, „Златният Орфей“. Един път на такъв песенен конкуркс се оказва Тодор Живков. Тато кани на масата си Анахид, Мария Тролева и Чичко Филипов. Пита ги какви са им проблемите. „Никакви, другарю Живков, всичко си ни е наред“, казват скромно народните любимци. „А какви са ви заплатите?“, пита ги тогавашния Първи. „Те бяха доста ниски, противно на слуховете, че сме се къпали в пари и лукс. Но така беше с всички хора по онова време – 70-те години. Малко след това получихме увеличение, макар и не голямо. Разбрахме, че е по нареждане на Тодор Живков“, спомня си Анахид.

С кадифения глас на именития диктор Георги Ламбрев

няколко десетилетия започваше денят на всяко българско семейство. Точно в 7,15 заранта той произнасяше в ефира на радио София до болка познатата фраза: „България – дела и документи“, по която всички си сверяваха часовниците.

Бригита Чолакова отнесе хиляди тайни в гроба си.

Тя бе призната от приятелките си за една от най-видните клюкарки в София и се гордееше с това.

Журналистката имаше три брака, но губеше всякакво чувство за хумор, станеше ли въпрос за покойния й съпруг Христо Чолаков-Чандо. Вед­нъж до­ри за­би­ла ша­мар на вид­на ко­ко­на от но­ви­ни­те, след ка­то я хва­на­ла да злос­ло­ви по ад­рес на лю­би­мия мъж.

Лили Ванкова също била обект на непрекъснати свалки.

„Сто кила ракия давам, само да те притежавам“, проплака преди години и Тошко Колев в нейна чест.

Прочутата заварка между говорителката и Гунди станала в Лозенец по комшийска линия. Поради тази или по друга причина, малко по-късно Аспарухов и съпругата му Величка се изправят пред развод. Гунди обаче изглежда не държал много на Лили, защото тя по принцип била доста дашна.

Цветана Гълъбова – театралната ветеранка е първата говорителка на БНТ. През 1960-а чете новините заедно с Никола Филипов. По онова време актрисата, която е дългогодишната житейска спътница на покойния Петър Слабаков, е омъжена за режисьора Методи Андонов. В телевизията попада благодарение на друга легенда – Леон Даниел.

Тв легендата Любинка Нягулова обучава младите водещи на правоговор.

Любинка Нягулова e eдинствената говорителка от славните времена на БНТ, останала след чистките в телевизията. Нягулова отдавна не е на екран, но обучава на дикция и правилно дишане бодрата смяна телевизионери. „По онова време една новина не можеше да бъде прочетена, ако нямаше 3 подписа – от журналиста, който я е писал, от наблюдаващия редактор и от наблюдателя на цялата емисия“, спомня си Любинка Нягулова. Без тези подписи говорителите не са имали право да изчетат новината. По право първо се е започвало с официалния протокол – съобщения, свързани с представители на властта.

Легендата на новините държи поне една златна акция от медийната инвазия на Део. Във времето, когато перхидроленият водещ беше просто момчето от „Рекламна пауза“ и „Любовни квартири“, Любинка Нягулова му показва на кои места да прави паузи и къде да слага правилното ударение на български. През нейните уроци минаха също първата водеща на „Цветно“ Деница Атанасова, Юлия Манолова от обедните новини и всички нови попълнения в БНТ1. Тв легендата е непримирима към неправилния език. „Като слушам как Янка Такева, която е учителка, не спира да повтаря „училища“ с неправилно ударение, не се учудвам, че най-употребяваната дума от учениците е „ами“. / retro.bg

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.