Кирил Петков с важно изявление от Брюксел за мораториума, ваксинацията и РС Македония

Кирил Петков с важно изявление от Брюксел за мораториума, ваксинацията и РС Македония Изразихме надежда за спиране на корупцията.

Мисля, че доста хареса колкое твърда позицията ни по тази линия. Насърчи антикорпуционната комисия и каза, че доста бързо трябва да покажем реални успехи, което е заложено в споразумението ни.

Това заяви премиерът Кирил Петков от Брюксел след срещата си председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

„Имаме доста работа да вършим, но си го знаем и от преди тази среща. Промените по Плана за възстановяване ще бъдат направени от нас и искаме да помислим за енергийната система.

Нашето правителство трябва да използва този момента и да оптимизира най-доброто за България. Дори да забавим 1-2-3 седмици е по-добре да го направим качествено, защото това са 10% от БВП“, обясни той.

„Мораториумът даде възможност новото правителство да направи анализ. Най-лесно е домакинството да плаща за всички проблеми.

Ако видим, че системата се дебалансира, въпреки анализа, в края на март ще има ревизия на цените. Не може без анализ, само защото някой така е препоръчал.

Не може цяла България да плаща с 11% повече за парно. Не е добре, че в деня когато се заклехме вдигнаха цените. Прилича на политическо движение“, каза Петков.

Премиерът изтъкна, че ваксинацията у нас трябва да стане максимално бързо, ако не искаме Омикрон да предизвика следващата вълна.

„Това, което научих е, че тази вълна ще е по-рано от това, което очакваме. Разбрах, че ще е в средата на януари, а я очаквахме в края.

Това означава, че имаме няколко дни. Трябва да направим работни групи с лекари, които не са само вирусолози и да се направи протокол за хора със странични заболявания и да се препоръча ваксина за тях.

Интересното за диабета е, че много хора се притесняват да се ваксинират заради диабет, а се оказва, че точно те са в рискова група. Аз знам защо хората не се ваксинират – защото не вярват в институциите и събират собствена информация. Трябва да сложим специалистите на преден план.

Няма да бъде насилствено и задължително, но трябва да бъде информиращо.

Много се надявам всички джипита, това е отборна отговорност, като ги питат пациентите им дали да се ваксинират или не, да могат да им дадат адекватна препоръка“, обясни министър-председателят.

„За Северна Македония казахме ясно това, което сме написали в споразумението. Трябва да има работни групи, с които да надграждаме – да говорим за инфраструктура, влаковата връзка между София и Скопие трябва да бъде реалност, хубаво е българските бизнеси да продават на македонския пазар и обратното. Когато хората имат реален интерес от добросъседството и го осъзнават, не може да се говори само за история, колкото и да е важно.

По-добре да сме добри съседи, отколкото да не сме. Интересът ни трябва да бъде защитен, но и надграден от обща работа. Имаме 65 милиона човека на Балканите, но всички сме се заградили и всеки говори срещу другия.

С размера на Франция сме като пазар, но сме осъществили минималното. Когато има много за спечелване, тогава дискусиите за компромиси в точките, които на нас са ни важни, включително правата на българите в Македония, нещата ще стават по-добре. Трябва да обърнем реториката за позитивите, а не само за негативите.

Аз съм казал, че искам още с встъпването на новия министър-председател да се направят срещи и работни групи. Колкото повече прогресираме по всички теми, толкова по-добре. Когато казвам 6 месеца, казвам толкова за процеса, който искам да организирам и ако може всеки месец да има позитивен резултат от тези срещи. Спазили сме си изцяло коалиционното споразумение, но трябва да има истинска работа с истински резултати“, каза той.

По повод ковид кризата, Петков изтъкна, че ще търси диалог и с антиваксърите.

„Искам да отворя диалог и с антиваксърите, защото в този момент ги игнорираме и се капсуловат. Нека чуем техните аргументи и сложим аргументи и от другата страна.

Трябва да влезем в общата дискусия. Искам да разбера кои са истинските стопери. Имаше тези като „можете ли да спрете пръсканията с ковид от самолети“, което беше безумно, но това не бяха безумни хора, а са имали достъп до фалшива информация.

Аз лично ще споделя човекът, който ме подстригваше миналата година и си говорихме за ваксините, той не искаше да се ваксинира и за жалост почина.

Да, говорим за човешки животи. Има странични ефекти, но са толкова по-малко. Трябва да говорим с аргументи и специалисти. Аз не съм специалист, но д-р Аргирова е“, заключи той.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.