Ключова среща на страните от ШОС! Си Дзинпин: Китай заедно с Русия е готов до поведе променящия се свят

Ключова среща на страните от ШОС! Си Дзинпин: Китай заедно с Русия е готов до поведе променящия се свят „Китай е готов, заедно с Русия, да поведе променящия се свят по пътя на устойчивото развитие“,

заяви китайският президент Си Дзинпин в началото на първите преговори след началото на войната в Украйна с руския президент Владимир Путин в кулоарите на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество /ШОС/ в Самарканд, предаде РИА Новости.

„Ние сме готови с нашите руски колеги да дадем пример какво е отговорна световна сила и да играем водеща роля, за да поставим толкова бързо променящия се свят по пътя на устойчиво и положително развитие“, заяви Си.

Той също така изрази готовност за обмен на мнения с Путин по международния дневен ред и по въпроси от взаимен интерес.

В излъчено по медиите изказване преди двустранната среща Путин каза на Си: „Ние високо ценим балансираната позиция на нашите китайски приятели, когато става въпрос за кризата в Украйна. Ние разбираме вашите въпроси и загриженост относно това. По време на днешната среща ние, разбира се, ще обясним нашата позиция.“

Путин потвърди ключовите позиции на Пекин в краткото публично изявление, обединявайки двете страни в отдавана разглеждан от анализаторите новосъздаващ се антиамерикански и антизападен съюз, предаде news.bg.

В същото време агенциите припомнят, че Китай не признава присъединяването на Крим към Русия и резултатите от референдума там, а още по-малко независимостта на ДНР и ЛНР.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.