Кремъл се надява във Вашингтон да победи “политическата мъдрост” за сътрудничество в Сирия

34543

Прес-секретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че се надява „политическата мъдрост“ да победи във Вашингтон що се отнася до сътрудничеството в Сирия, след като САЩ изоставиха преговорите по примирието в страната с Русия заради нейната подкрепа към режима на президента Башар Асад, предаде AFP.

„Ние бихме се надявали на присъствие на политическа мъдрост и на продължаване на обмена по особено чувствителните въпроси, които са необходими за поддържането на мира и сигурността“, заяви Песков.

На свой ред държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че безопасната доставка на хуманитарната помощ в Сирия зависи от сирийските и от руските власти, предаде РИА Новости.

„Всички страни трябва да позволят безпрепятствена и безопасна доставка на хуманитарната помощ. По време на преговорите ми със силите на опозицията тя се съгласи да позволи достъпа на хуманитарна помощ.

Остава единствено Русия и сирийският режим да позволят и гарантират това“, заяви Кери по време на своя реч в Брюксел.

Междувременно прес-секретарят на турския президент Реджеп Тайип Ердоган Ибрахим Калън заяви, че страната ще направи предложение за подновяване на примирието в Сирия. Президентите на Русия и на Турция ще обсъдят по телефона този въпрос, предаде Reuters.

Калън заяви, че Анкара е на същите позиции като Саудитска Арабия относно закона в САЩ, позволяващ на американските граждани да съдят кралството за атентатите от 11 септември 2011 г., заявявайки, че това е заплаха за суверенитета на Рияд.
Източник: Агенция Фокус

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.