Крум Зарков: ГЕРБ се опитват да подкопаят доверието в изборния процес

Крум Зарков: ГЕРБ се опитват да подкопаят доверието в изборния процес Управляващите се опитват да накарат хората да мислят, че няма смисъл от гласуване

„Налудничаво е това, което се случва от вчера насам.

Причината за проблема е една – ГЕРБ отстъпваше непрекъснато от машинното гласуване и накрая въведе хибридно– да се сумират хартиеният вот и машинният.

Това го обяснявахме десетки пъти, президентът върна закона с вето по този въпрос. Те непрекъснато го приемаха. Хората, които имаха мнозинство, с което измениха Изборния кодекс 11 пъти; които имат вицеприемиер, отговарящ за изборите; които имат най-много членове в ЦИК – тези хора вчера се събраха и излязоха да кажат, че г-н Емил Войнов, който се е нагърбил с реалната работа, е виновен за това, че е привел протокола в отношение към Изборния кодекс, който те наложиха със сила.“

Това заяви кандидатът за народен представител от коалиция „БСП за България“ в Русе Крум Зарков пред Нова телевизия в дебат с Красимир Ципов по повод обвиненията на управляващите, че заради БСП изборният процес ще се усложни. Зарков констатира, че е недостойно цялата държавна машина да скача върху един човек, който не е направил нищо друго, освен да си свърши работата.

По думите му какъв ще бъде протоколът се знае на 4 февруари, тъй като тогава е приет моделът от ЦИК. Какви ще са листите – на 2-ри март; на 10 март – „Информационно обслужване“ влиза в преговори с ЦИК и получава договор за 3 770 400 лв. да изпълни това, за което е знаел предварително какви данни трябва да се сметнат.

Той акцентира, че от „Информационно обслужване“ са знаели много добре с какво се нагърбват в момента, в който е подписан договорът.

Решението по думите на Зарков: „В избирателните секции с над 300 души се гласува само машинно – накрая на изборния ден се натиска едно копче и не се брои нищо.“

„Целите на цялото упражнение, този нов финт, са: първо – ГЕРБ се опитват да подкопаят доверието в изборния процес, защото натискат надолу избирателната активност. Защото големият отрицателен вот не го контролират и се опитват да накарат хората да мислят, че няма смисъл.

Второ – отсега да прехвърлят отговорността за бъркотиите и издевателствата, които направиха над изборното законодателство. И трето – да създават такива теми за дебат, за да не се говори за това, което тревожи българските граждани – обстановката, провалът на ваксинационния план. Това е една целенасочена политическа цел от вчера, направена часове след края на 44-тото НС, за да внесе шум във всяка една система“, категоричен бе Зарков.

„Оттеглете парламентарното мнозинство, което 11 пъти измени Изборния кодекс и го правеше все по-лош и по-лош. Оттеглете вицепремиерите, които се криеха от всякаква отговорност. Оттеглете се и самият Вие, защото Вашата некомпетентност застрашава изборите, а оттам – демокрацията“, заключи той.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.