Месо, мляко, яйца… поскъпват шоково! От февруари с до 60%

Експерт: По-високите цени са заради по-скъпия ток за бизнеса

Основни продукти и стоки ще поскъпнат сериозно още в началото на тази година. Причината е в драстичното поскъпване на тока за бизнеса от 1 февруари.

Фирмите, които произвеждат мляко, месо, яйца, хляб са силно притеснени, обяви Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал. 

Към момента бизнесът плаща средно около 70 лева за мегават. От следващия месец обаче цената се увеличава – с между 30 и 60%.

Сега вариантите пред работодателите са два. Първият е да се съкращават разходи, а вторият – да скачат цените.

„Това се нарича инкриминален пазар на балансираща електроенергия. Това се нарича лошо управление. Не знаем дали поради некомпетентност или е зловредно управление. Но резултатът е този – за 9-месечието цената на производител на АЕЦ, ТЕЦ и НЕК, е поскъпнала общо с 4,6%. От този процент до 40-50% разликата се плаща от търговците“, коментира той.

Бизнесът е неспокоен от повишаването на цените на тока и вече има готовност за протести.

„Обявихме готовност за съвместни протести между работодатели и синдикати“, добави Васил Велев пред Нова тв.

Източник: уебновинар

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.