Много фирми не работят, хората не получават пари, изведнъж НСИ твърди, че доходите растат

Много фирми не работят, хората не получават пари, изведнъж НСИ твърди, че доходите растат

Имаме ръст на дохода на глава от населението 9,7% повече през второто тримесечие на тази година в сравнение със същия период на миналата година.

1698 лева е дохода на глава от населението, а разхода 1334 лева, т.е. ние можем да си спестяваме по повече от 300 левеа на месец.

Това сочат данните на НСИ.

Същевременно 37% от фирмите у нас спряха да работят с настъпване на извънредното положение. 48% от останалите фирми намалиха работата си, защото нямаха поръчки и намалиха работното време. Това са данни на БСК.

Това коментира в ефира на 7/8 тв Мика Зайкова.

От мерките на държавата се възползваха едва 8% от фирмите в първия момент на кризата. Едва днес първите пари от 60 на 40 за 285 фирми по данни на НСИ тръгват едва днес, допълни тя. А фирмите, които взеха малкото пари от държавата, всъщност не са в реалната икономика, посочи Зайкова.

И на фона на тази криза, в която толкова много фирми не работят, хората не получават пари, изведнъж НСИ твърди, че доходите ни са се повишили. Единствената страна, която не е подпомогнала пряко нито населението, нито бизнеса, се нарича България, посочи Зайкова.

Най-голямата подигравка, най-големия цинизъм, което съм виждала в живота си,е онова, което направиха с линията на бедността. Това е огромна подигравка с бедните. От 2019 г. вкараха европейския стандарт.

Министърката на труда ще определя линията на бедност за 2021 г. според възможностите на бюджета. Изчислих, че прага на бедност трябва да е 419 лева. Това обаче означава, че много хора ще паднат под прага на бедност, които ще трябва да бъдат подпомагани. Сега средната пенсия се оказва, че е по-малка от прага на бедността, коментира Зайкова.

Източник: Petel.bg

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.