Няма ден, в който да не чуя, че Русия е отчаяна, има проблем, чуди се какво да прави…

Няма ден, в който да не чуя, че Русия е отчаяна, има проблем, чуди се какво да прави… Няма ден, в който да не чуя, че Русия е отчаяна, има проблем, чуди се какво да прави, уволнява генерали, в „стратегическа дупка е“.

Имам чувството, че паникьосани от войната, в Киев се опитват да я спечелят с думи…

Но сега ще ви кажа нещо по-важно – четено между редовете, отчаяни са САЩ и Украйна. Доставката на ракети „Пейтриът“ прилича на панически ход, от „не знаем какво да правим“.

„Пейтриът“ е еквивалент на С-300, с каквито Украйна разполага. Те са много неефективни срещу настоящата атака с голям брой евтини ракети и дронове.

Една С-300 струва 1 милион долара. Една „Пейтриът“ е 3 милиона.

Не може с такива ракети да се свалят дронове по 50-100 хиляди долара единия. Не е изгодно.

Освен това, целите в Украйна са много разпръснати, докато „Пейтриът“ има определен радиус на покритие (до 160 км максимум). Т.е. с тях можеш да опазиш атомна централа или военна база. Но няма как да опазиш енергетиката на цяла държава, по площ колкото половин Европа. Ще трябват стотици установки, каквито САЩ в момента не могат да дадат.

Предоставянето на тези ракети е пропаганден ход. Очевидно Украйна е в катастрофа и изобщо не е ясно кога ще колабира. Теоретично може да се поддържа армия без държава и без пари – на чуждо финансиране. Но това е много нестабилна конструкция. По принцип, войни се печелят от солидна армия със солидна икономика отзад.

Само с помощи отвън не става. Дори „Ленд Лийзът“ – най-голямото наливане на оръжие в историята, дори той осигурява не повече от 10% от оръжията, необходими тогава на Русия.

Путин спечели стратегически войната – спря да губи момчета, срина икономиката, чака обективната реалност да направи останалото.

Насреща – „Пейтриът“…

Т.е. паника…

Добри Божилов

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.