Опустошенията на Бойко неудържими: Ликвидираха Белодробна болница, наред е Първа градска

Тежкото положение, в която се намира МБАЛ “Свети Мина”, известна като Първа градска, е нагледен пример, че смяната на управители и наливането на пари невинаги помага за решаването на проблемите.

След като взе цялата власт в Пловдив, сегашната управа завари начело на болницата д-р Борис Джурджев.

Той положи сериозни усилия да подобри нейното финансово състояние, покани проф. Александър Чирков за консултант с амбицията да привлече повече клиенти.

В началото на 2016 година обаче д-р Борис Джурджев подаде оставка. Тя бе приета от управниците.

Стана ясно, че задълженията на здравното заведение са 1.2 милиона лева.

На сесията на Общинския съвет на Пловдив на 28 януари същата година за управител на лечебницата бе избрана д-р Галина Карауланова.

Това стана по предложение на общинските съветници от Реформаторския блок. Разбра се, че дълговете на Първа градска са над 2 милиона лева. Новият началник получи срок от половин година да вдигне здравното заведения на крака.

Иначе МБАЛ “Свети Мина” ще бъде влята в печелившата МБАЛ “Свети Пантелеймон”. Въпреки положените усилия и постигнати известни успехи от ръководството на Първа градска, нейното финансово положение оста​ва тежк​о. Тогава д-р Карауланова поиска от Общината да изплати всички задължения на здравното заведение и се обяви против сливането му МБАЛ “Свети Пантелеймон”.

Управляващите от ГЕРБ обаче не се съгласиха с нея и на сесията на Общинския съвет на Пловдив на 24 ноември 2016 година я освободиха от поста. Мотивите за предложението за отстраняването на досегашния управител на МБАЛ “Свети Мина” са тежкото финансово състояние на здравното заведение и малкото приходи, които то акумулира. Част от съветниците напуснаха залата при споменаването на д-р Генади Странджев. Той ликвидира бившата Белодробна болница, като година и половина стоеше сам в сградата на заплата от 1500 лева.

Медиците от УМБАЛ “Свети Мина”, които присъстваха на дебатите в сградата на Общинския съвет, си тръгнаха бесни, след като разбраха кой е новият им началник. По време на споровете дали да бъде сменено ръководството на болницата се стигна до нападки между съветниците. Управлението на Генади Странджев обаче не минава никак леко. През последните години МБАЛ “Свети Мина” продължава да е в тежко финансово състояние и да разчита най-вече на субсидиите от Общината. Няколко пъти служителите протестираха за по-високи заплати и по-добри условия на труд, но без успах.

Част от тях си тръгнаха. В началото на тази година болницата бе напът да остане почти без медицински сестри, след като 30 от тях обявиха, че подават оставки. Ръководството успя да задържи част от тях и вдигна малко заплатите. Тежкото финансово състояние на болницата остава и на последната сесия на Общинския съвет на 1 август бяха отпуснати още 500 000 лева за покриване на най-належащите ѝ нужди.

Управителят на МБАЛ “Св. Мина” д-р Генади Странджев пък бе задължен от съветниците да напише оздравителен план.

Според д-р Линия Учкунова (Патриотичен фронт) досега от градската хазна на “Св. Мина” са дадени 4 214 000 лева, но болницата пак потъва. Божидар Здравков (ДСБ) предупреди, че “Св. Мина” върви по стъпките на Белодробна болница. / tickle-news

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.