От Москва: Ако Украйна е замесена във взривяването на Кримския мост, ще има ответни мерки

От Москва: Ако Украйна е замесена във взривяването на Кримския мост, ще има ответни мерки „Ако по време на разследването се установи участието на украинските спецслужби във взривяването на Кримския мост, ще последват ответни мерки.

Така оцени последствията от извънредното положение генералният директор на Руския съвет по международни отношения (РСМД) Андрей Кортунов в интервю за Лента.ру.

Сутринта на 8 октомври стана известно, че на Кримския мост е взривен камион. Инцидентът е причинил частично срутване на два моторни участъка на моста и пожар на седем резервоара за гориво на влака.

Политологът Кортунов: Ако Украйна е замесена във взривяването на Кримския мост, ще има ответни мерки – 2

„Трябва да установим кой може да носи отговорност. Ако се докаже, че това са украински специални служби, тогава са възможни военни ответни мерки, за да се демонстрира неприемливостта на подобни действия “, смята Кортунов. Политологът отбеляза, че сега е необходимо да се създадат условия за кримчани и туристи, така че те да имат възможност да идват и да напускат полуострова.

„Разбира се, ще има реставрационни работи. Едновременно с това ще бъдат задействани алтернативни комуникационни линии. По-специално ще бъдат включени фериботни пунктове. Голяма тежест сега ще падне върху морския транспорт. Сега трябва да оценим степента на щетите, за да възстановим моста“, завърши той.

Подготовката за възстановителни работи вече е започнала, Министерството на транспорта пусна нови логистични маршрути, а регионалният пункт Керч също започна да работи.

Взривяването на Кримския мост беше специална операция на Службата за сигурност на Украйна (СБУ). Това съобщи агенция УНИАН, позовавайки се на източник от правоприлагащите органи.

В същото време пресслужбата на СБУ все още не е коментирала официално този инцидент.

„Ще коментираме ролята на СБУ или който и да е държавен орган на Украйна единствено след нашата окончателна победа“, заяви прессекретарят Артьом Дехтяренко, потърсен за коментар от изданието.

„Крим, мост, начало. Всичко незаконно – трябва да бъде унищожено! Всичко откраднато – трябва да бъде върнато в Украйна, а всичко руско трябва да бъде изгонено“, написа в Twitter Михаил Подоляк, съветник на украинския президент Зеленски.

Трима души са загинали при днешната експлозия на Кримския мост

Предполага се, че двамата от загиналите – мъж и жена, са пътували в кола, която в момента на взрива е преминавала покрай товарния автомобил, който избухна сутринта, съобщават следствените органи на Руската федерация.

Телата на жертвите са открити във водата, самоличността им се изяснява. Третата жертва е шофьорът на камиона. Съобщава се, че той е руски гражданин от района на Краснодар.

В мрежата се появи и видео с последствията от експлозията.

„Повредата на Кримския мост е голям плюс за всички украинци, тъй като усложнява ситуацията за окупаторите с доставките на храна, гориво и оръжие за временно окупирания полуостров и Херсонска област“.

Това съобщи съветникът на министъра на вътрешните работи на Украйна Вадим Денисенко в ефира на информационния телемаратон.

Според него Кримският мост е ключова логистична връзка, свързваща Русия с Крим и по-нататък с Херсонска област. Той отбеляза, че опитът на руснаците да направят временен ферибот може частично да реши въпроса с доставките, но няма да стане за един ден.

Естонският външен министър Урмас Рейнсалу поздрави украинските специални части, които според него стоят зад извънредната ситуация на Кримския мост.

„Естония определено приветства това и поздравява украинските специални части, които вероятно стоят зад тази операция“, каза Рейнсалу пред Delfi и припомни, че Киев отдавна е наричал Кримския мост възможна цел за удар.

Генералният прокурор на Руската федерация Игор Краснов инструктира след аварията на моста в Крим да не се повишават цените на храните и горивата. Влаковете, които сега пътуват към полуостров Крим, са пренасочени към Анапа.

Извънредното положение на Кримския мост няма да повлияе на снабдяването на Херсонска област с храни и стоки от първа необходимост, каза ръководителят на регионалното правителство Сергей Елисеев. В района са създадени стратегически запаси от горива, лекарства и храни.

„След експлозията беше организиран сухопътен коридор към полуострова през Херсонска област, заяви Олег Крючков говорителят на местната администрация в Телеграм.

По-рано прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков съобщи, че все още няма прогнозни срокове за възстановяването на съоръжението.

Общоруският съюз на застрахователите оценява щетите от терористичната атака на Кримския мост на 200-500 милиона рубли. От пресслужбата на организацията обясниха, че става дума за предварителни данни.

Междувременно се появиха кадри от камера за наблюдение, които показват камиона, чиято експлозия вероятно е съборила участъците на автомобилната част на моста в посока Керч. Съобщава се, че вероятно той е пристигнал от Краснодар.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.