От правителството са знаели още през декември, че ще има проблем с коронавирус. Мерките бяха пълна папагалщина

Юристът и политик Татяна Дончева коментира в предаването „Студио Хъ“ по „7/8 ТВ“ актуалната политическа обстановка в България.

„Знае се, че правителството или висши негови представители са узнали още през декември. Знае се източника, че ще има проблем с коронавирус.

Аз приемам, че те може да не са разбирали значението на БЦЖ ваксината, която имат българите от много време, но ми се струва, че още през декември е можело да се предприемат някои най-задължителни мерки, които в никакъв случай не са свързани с права. Например, обществените сгради, болниците, училищата да бъдат круто дезинфекцирани. Круто! С белина, с хлорна вар, както в нашето детство. Да се вземат мерки за чистотата, да се осигурят спирт и предпазни средства. Не мисля, че при толкова производители на алкохол би имало някакъв проблем. Те не знаят кога, за какво и какво им трябва. В предпазните средства вместо да качват цени, или да карат всеки да си прави маска, примерно да осигурят количества, и то на ниските цени, и когато влизате в големи магазини те да ви ги дават безплатно. Аз бих поставила един въпрос за днешното време – кога ще измият София? Кога ще измият големите градове? Както едно време. Добре, каквото пропуснали, пропуснали. Сега влизаме в май – не ги затваряйте хората, не затваряйте парковете и Витоша, а се погрижете навсякъде София да бъде измита“, каза тя.

„Да ти хрумне, че ти ще създаваш специален закон, в който ще оставиш мерките, ама няма да ги взима Министерския съвет, и няма съответно Министерския съвет да обира негатива, да носи отговорност, а ще го взима министъра на здравеопазването. В Конституцията е написано – ти както и да напишеш извънредното положение, с каквито и и термини, то не се променя. То е по естеството си извънредно положение. Написано е кой го взима като решение. Не може ти да си министър председател и всеки път да обясняваш, че някой друг ще обира негативи. Аз лично като нормален човек изпитвам ужас, когато пиарите вземат надмощие. И ще го говоря все по-настойчиво. В продължение на много години има някакъв говорител на институцията, без значение правителство, община или друго, който казва какви решения са взети. А сега вскичко е пиар. Те се грижат за това министъра да бъде харесан, или съответната институция. Всичко е една хвалба. Същевременно плащат пари за реклама, същевременно основните медии са много зависими от тази реклама. Вие можете да прочетете всичко за парламента, но не можете да прочете нищо за министъра, заместниците, шефовете на дирекции, за техните служебни коли и техните пробези т.н. Разбрах тези дни, че например бившият министър, а сега заместник министър Николай Нанков бил географ. Добре, това е сложна сфера, устройство на градовете, строителство и т.н. Що един географ? Понеже бил написал проекти. И вече разбира от една цяла сфера, тя е сложна. И сега министрите правят компания на министър-председателя. Те се возят в джипката, ходят някъде на софри, на други работи. Моля ви се, ние сме за екипния принцип. Ама екипния принцип как се изразява в безкрайни софри, които вие ни показвате по телевизията. Всички телевизии имат някакви гледаеми времена, някакъв бюджет, а пък рекламите са съобразени с тези гледаеми времена, това също си е някаква бизнес концепция“, коментира Дончева.

„Вчера ми се обажда журналистката от Националното радио и казва – „аз ви каня между 12,30 и 13,10. Обаче ако започне пресконференция, ние ще бъдем длъжни да прекъснем и да я пуснем“. Добре де, ама ние длъжни ли сме да слушаме тези излияния? Значи в тази държава има достатъчно психиатри, не може всички да са страхливи. Дет` се вика някои диагнози са вече нарисувани. Българинът доби представа какво значи да повери съдбините си в ръцете на неграмотни, невежи хора, които обаче смятат, че това, което е в главите им, са някакви супер познания, супер възможности. Те живеят във виртуален свят, който техните пиари им насаждат. В този виртуален свят аз съм баскетболистка като Джонсън. Или световна шампионка на овчарски скок или балерина. И те не разбират колко нелепо е това, което твърдят за себе си. Всички са им приятели, всички им говорят на „ти“. Не бе, вие сте просто прислугата на световната политика. Вас никой не ви брои на сериозно, правят с вас далавера, вземат каквото им трябва. Како значение има аз с какво се хваля. Аз или имам постижения, или мога да се ориентирам в световната ситуация, да отсея правилно кои са приятелите на България, къде България в тази ситуация да застане. Защото аз имам чувството, че даже мерките с коронавируса бяха пълна папагалщина. Значи – последната мисъл беше какво наистина застрашава нашият народ и какво трябва да се направи, за да минимизират щетите. Всичко е „ние сме опълченците на Шипка“, „напишете нова ода за нас“, „къде е е Вазов“, новия Вазов. Те успяха да създадат страх в много хора“, завърши Дончева.

Източник: Petel.bg

Източник: Bultimes

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.