От президентството опровергаха думите на Цветанов, че Радев искал да излизаме от ЕС и НАТО

От президентството опровергаха думите на Цветанов, че Радев искал да излизаме от ЕС и НАТО В задочен спор след Консултативния съвет за национална сигурност влязоха президентът Румен Радев и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Причината – предложената от президентството версия на общо становище, съобщава Епицентър.бг.

Според Цветанов то още в уводната си част е съдържало изводи, несъвместими с членството ни в ЕС и НАТО: „Президентската институция и екипа на президента със становището, което ни предоставиха, трябваше да излезем и да кажем, че започваме стъпки към излизане от НАТО”.

Зам.-председателят на ГЕРБ обаче не пожела да обясни защо смята, че становището е съдържало подобни изводи. По думите му около половината от увода е била съкратена във финалната версия.

Той допълни, че и ДПС са излезли с „изключително подготвена евроатлантическа позиция“ във връзка с черновата. Лидерът на БСП Корнелия Нинова на свой ред каза, че не е видяла смущаващи текстове в нея и редакциите са били с мотива за краткост, „защото знаем конфликтите и ситуацията“.

От „Дондуков” 2 определиха твърденията на Цветанов като манипулативни и публикуваха работната версия на становището. В него са маркирани често обсъждани в публичното пространство рискове за сигурността, като анализът на глобалната ситуация включва и проблемни зони, свързани със страни членки на НАТО.

„Нанесените удари по обекти на територията на Сирия от създадената ad hoc коалиция (САЩ, Великобритания и Франция) без резолюция на Съвета за сигурност на ООН покачват риска от ескалация на конфликта в региона”, пише в предварителната версия на документа.

Отделено е място и на действията на Турция и нейната „самостоятелна операция в Северна Сирия”, както и на противоречията й с Кипър. Като потенциален риск за Балканите се посочват „териториалните спорове между членовете на Северноатлантическия алианс – Турция и Гърция, както и зачестилите нарушения на въздушното й пространство”.

Вижте ТУК пълния текст

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.