Президентът Румен Радев: Правителството няма никакви правомощия да ми предлага каквото и да било

Президентът Румен Радев: Правителството няма никакви правомощия да ми предлага каквото и да било За избора на управител на БНБ държавният глава коментира, че това е изцяло в правомощията на Народното събрание и очаква решението на парламента да допринесе за стабилността у нас.

Президентът Румен Радев ще остави без последствия предложението на Министерски съвет да освободи началникът на НСО Емил Тонев. Държавният глава изтъкна, че инициативата за подобни кадрови решения по закон принадлежи на президента, а не на правителството.

“Така че те нямат никакви правомощия да ми предлагат каквото и да е било. Отправените към мен искания и мотиви са повърхностни и несъстоятелни. Продължаването на опитите да се политизират и подчинят службите не е в интерес на държавността.” – изтъкна Радев, предава БНТ.

НСО не може да е над закона и трябва стриктно да го изпълнява като предоставя изисканите записи, стана ясно от думите на президента. Той обаче подчерта, че искането от страна на прокуратурата за предоставяне на записи за такъв продължителен период от време явно обслужва частен интерес, но не и справедливост.

Държавният глава изтъкна, че очаква от правителството да се придържа строго към декларацията на Народното събрание относно Република Северна Македония и консенсуса, постигнат на Консултативния съвет за национална сигурност, както и към волята на българите откритите въпроси между двете страни да бъдат решени преди началото на преговорите за членство в ЕС.

“Припомням, че българската позиция се базира на ясно определени принципи, на резултати, а не на привнесени отвън срокове. И всяко отклонение от българския национален интерес ще предизвика поредната политическа криза във властта.” – изтъкна Румен Радев

Той призова външнополитическите съветници на премиера в никакъв случай да не квалифицират македонските българи като малцинство.

“Това не съответства на реалността, на конституцията на нашата съседка. Това може да катализира сериозни проблеми в двустранните ни отношения и да взриви целия процес на евроинтеграция на Северна Македония.” – предупреди Радев.

Въпреки критичния тон, президентът определи отношенията си с премиера Кирил Петков като нормални и конструктивни и в духа на законите.

Държавният глава коментира още, че поведението на руския посланик Елеонора Митрофанова отдавна прекрачи допустимите норми на дипломатическата дейност, но всички, които призовават за нейното изгонване, ще трябва да отговорят на важни въпроси:

Ще стане ли по-безопасно извеждането на българските моряци от опасната зона?

Какви са перспективите и алтернативите за доставка на енергоносители в близък и дългосрочен план и каква ще бъде цената?

Румен Радев се обърна се към всички чуждестранни дипломатически представители в България с призив да изпълняват задълженията си в обхвата на техните правомощия, да не дават оценки и да не се месят във вътрешните работи на страната.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.