„Прозрачност без граници“: Съдебната система е най-корумпираният сектор в България

„Прозрачност без граници“: Съдебната система е най-корумпираният сектор в България Съдебната система, парламентът и данъчните са трите най-корумпирани сектора в България.

Това показва анализ на Световния корупционен барометър на „Прозрачност без граници“за 2017 година, съобщава БНР.

Изследването е проведено сред 60 000 граждани от 42 страни в Европа и Централна Азия.Корупционният риск в съдебната системата се вижда от всеки трети анкетиран.

Сред основните изводи в изследването е, че гражданите на държавите от бившия социалистически блок демонстрират значително по-ниска степен на готовност за противодействие на корупцията.

Според заключенията на изследването за тях

сигнализирането за случаи на корупция е социално неприемливо поведение, съобщава БТА.

Анкетираните смятат, че подаването на сигнал е равносилно на доносничество.

Иначе сред основните причини за липсата на активност са страхът от негативни последици и недоверието в институциите.

22 процента от анкетираните у нас са посочили, че корупцията е трудно доказуема, а 17 процента са отговорили, че „нищо не може да се направи“.

Около 10 процента от анкетираните нямат мнение по въпроса.

Подкуп са платили близо 20% от гражданите, които са имали контакт с институциите, като най-често това се е случвало в здравеопазването и образованието.
Източник: dnevnik.bg

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.