Проф. Георги Михайлов: България катастрофира в две направления: ваксинационен календар и смъртност

Проф. Георги Михайлов: България катастрофира в две направления: ваксинационен календар и смъртност Внесохме 5 вота на недоверие и бяхме последователна опозиция през изминалите 4 години, подчерта Ирена Анастасова

„Ковид-19 е нов респираторен вирус, непознат за света и затова създава голям проблем за здравната система. Не са познати неговите нито епидемиологични качества, нито вирулентните качества, нито неговите възможности. Важно е хората да спазват епидемиологични мерки.“

Това заяви водачът на листата на Коалиция “БСП за България“ в Благоевград проф. Георги Михайлов в ефира на БТВ.

В предаването “120 минути“ той развенча слуховете, че има повишена опасност за бременните жени, които са заразени с вируса, като добави, че смъртността в световен мащаб е 3.4%, но това е само на база хората, които са регистрирани с ковидинфекцията.

„Според данните на Института “Роберт Кох” смъртността от ковидинфекция е между 0.3 и 0.5%, но това е сериозен здравен проблем“, обясни проф. Михайлов.

„България катастрофира в две направления: направление ваксинационен календар и в направление смъртност“, категоричен бе той.

„Всички ваксини, които са допуснати на пазара в света и са на разположение на ЕС, са допуснати под условие“, заяви Георги Михайлов.

Той припомни думите на Здравния комисар на Евросъюза, според когото в условията на извънредно законодателство всяке отделна държава може да решава доставките на своята държава.

Той заяви, че безспорно сериозни промени са нужни в управлението на здравеопазването и БСП има няколко основни предложения, едно от които е регионализация на болниците.

„Трябва да се съобразяваме с директивите и решенията на Европейския съюз, но Европейският съюз не забрани на България да диверсифицира по правилен начин закупените ваксини, не ЕС определи количествата – от коя фирма колко да бъдат закупени; Европейският съюз не забранява на България да води преговори с други доставчици“, обърна внимание зам.-председателят на БСП Ирена Анастасова.

По темата правосъдие, тя коментира, че за БСП правосъдната реформа е категорично необходима, а през последните 4 години всички действия на управляващите са били псевдореформи.

Тя припомни, че въвеждането от страна на управляващите на фигурата прокурор над главния прокурор е било несериозно спрямо българските юристи и юридическата мисъл изобщо.

„Бяхме заедно с всички протестиращи на площада през лятото. Внесохме 5 вота на недоверие. Бяхме последователна опозиция през изминалите 4 години“, подчерта Анастасова.

Тя посочи, че основните приоритети на левицата са съсредоточени в проблемите на двете най-уязвими групи в обществото ни – младите хора – младите семейства и възрастните хора.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.