Путин: Очакваме Си Дзинпин в Русия напролет: Имаме тесен стратегически контакт

Путин: Очакваме Си Дзинпин в Русия напролет: Имаме тесен стратегически контактПутин: Очакваме Си Дзинпин в Русия напролет: Имаме тесен стратегически контакт

Руският президент Владимир Путин заяви днес, че очаква китайският му колега Си Дзинпин да направи държавно посещение в Русия през пролетта на следващата година, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че такава визита би била публичен израз на солидарност от страна на Китай на фона на буксуващата руска военна кампания в Украйна.

Във встъпителното си обръщение по време на видеоконференция с участието на двамата лидери, предавана по руската държавна телевизия, Путин каза: “Ние Ви очакваме, уважаеми г-н председател, скъпи приятелю, очакваме Ви следващата пролет на държавно посещение в Москва. Тази визита ще покаже на света колко близки са руско-китайските отношения.

В своето изложение, което продължи около осем минути, Путин заяви още, че отношенията между Китай и Русия придобиват все по-голяма значимост като стабилизиращ фактор. Той постави като цел задълбочаването на военното сътрудничество между двете държави.

От своя страна китайският президент изрази готовност да засили стратегическото сътрудничество с Русия на фона на “трудното положение” в света като цяло, но не спомена за визита в Русия.

Си Дзинпин и президентът на Русия Владимир Путин неведнъж са разговаряли през 2022 г. и поддържат “тесен стратегически контакт”. Китайският президент заяви това днес по време на преговори чрез видеовръзка с руския си колега, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

“Тази година проведохме с вас две присъствени срещи, неведнъж разговаряхме по телефона, намираме се в тесен стратегически контакт”, посочи Си Дзинпин.

Началото на преговорите бе излъчено от телевизия “Россия-24”.

“Под нашето съвместно ръководство китайско-руското всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие през новата епоха показва стресоустойчивост”, каза Си Дзинпин.

„Тази година проведохме две срещи лице в лице, разговаряхме по телефона няколко пъти и сме в тесен стратегически контакт“, каза Си Дзинпин.

Пекин изразява готовност да изгради стратегическо сътрудничество с Москва, в което страните да действат като глобални партньори, каза китайският лидер.

„В лицето на трудна и далеч недвусмислена международна ситуация ние сме готови да изградим стратегическо сътрудничество с Русия, да си предоставяме възможности за развитие и да бъдем глобални партньори в полза на народите на нашите страни“, каза Си Дзинпин .

„Под нашето съвместно ръководство китайско-руското всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие в новата ера демонстрира устойчивост на стреса“, каза китайският президент.

„Доставките на енергия достигнаха безпрецедентни обеми, върви съвместна работа за създаване на мощности в областта на производството и преработката на въглеводороди“, каза руският държавен глава. „Днес вече сме на второ място по отношение на доставките на газ по тръбопроводи за Китай и на четвърто място по отношение на внесен LNG (втечнен природен газ), 13,8 милиарда кубически метра са изпратени по източния маршрут до 1 декември, а през декември излишъкът дневните договорни задължения достигнаха 18 %“, каза Путин.

„Догодина ще увеличим обема на изпомпване още повече“, обеща той.

През ноември Русия е изнесла 7,8 милиона тона петрол за Китай и стана най-големият доставчик на Китай на този вид гориво.

От данните, публикувани във вторник от Главната митническа администрация на Китайската народна република, следва, че Руската федерация изпревари Саудитска Арабия миналия месец, чийто обем на доставките възлиза на 6,6 милиона тона.

В сравнение с октомври Русия е увеличила износа за Китай само с 1%, докато износът от Саудитска Арабия е намалял с почти 17%.

В началото на февруари Владимир Путин направи визита в Китай, където преговаря със Си Дзинпин и посети откриването на зимната олимпиада в Пекин – броени дни преди началото на руската инвазия в Украйна. През септември двамата също разговаряха лично в кулоарите на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество в Самарканд, Узбекистан.

Отношенията между Русия и Китай, които и двете държави определят като партньорство “без граници”, придобиха огромно значение след началото на войната в Украйна на 24 февруари. Докато Западът наложи безпрецедентни санкции на Русия заради инвазията й в съседната страна, Китай не осъди нейната военна кампания, а вместо това подчертава колко необходим е мирът, отбелязва Ройтерс.

Износът на руски енергоносители за Китай се увеличи значително след началото на войната. Сега Русия е най-големият доставчик на петрол за Китай.

В същото време Пекин внимава да не предоставя на Москва пряка материална подкрепа, за да не си навлече санкции от страна на Запада, посочва Ройтерс.

На среща на високо равнище в Узбекистан през септември руският президент призна основателността на безпокойствата на китайския си колега във връзка със ситуацията в Украйна, отбелязва БТА.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.