Радев: Не е моментът да ратифицираме Истанбулската конвенция. Тя взривява обществото!

Радев: Не е моментът да ратифицираме Истанбулската конвенция. Тя взривява обществото! Нямам намерение да създавам свой политически проект.

Това заяви в отговор на журналистически въпрос президентът Румен Радев. Заедно с вицепрезидента Илияна Йотова той отчете първата си година на “Дондуков” 2.

Радев обаче не скри, че от президентската институция непрекъснато се отнемат правомощия за сметка на изпълнителната власт. Според него така се нарушава балансът между властите, заложен в конституцията. Къде е квотата на президента в новия орган, който ще се бори с корупцията, попита държавният глава.

Истанбулската конвенция взривява обществото, посочи още президентът. И призова парламентът да прояви разум, да се проведе обществена дискусия по темата.

Не е моментът да ратифицираме Истанбулската конвенция, смята Румен Радев. Той призова правителството и парламентът да си запретнат ръкавите и да си напишат домашното по друга тема, като демографската криза. Изчезваме като нация, би камбаната Радев.

Запитан ще наложи ли вето, ако конвенцията бъде ратифицирана, държавният глава каза: “Вярвам в разума на българския парламент!”

“За мен вотът на недоверие е част от усилията, които полага обществото, за да се справи с корупцията. Категорично искам да кажа, че няма война между институциите. Работя и с парламента, и с премиера. Не примемм обаче български премиер и германски канцлер да обявяват, че ще се проведе среща с чужд държавен глава. Това е недопустимо. Не го приемам за обида към мен, а за обида към Конституцията”, категоричен беше президентът.

“С г-жа Корнелия Нинова се виждам толкова често, колкото с премиера Бойко Борисов и председателя на парламента Цвета Караянчева. Аз имам позиция. Не виждам нищо ловшо в това, че тази позиция понякога съвпада с позицията на БСП. Тази партия издигна кандидатурата ми.

Президентът не дължи обяснения на правителството, ако не харесва политиката. Времето, когато президентът беше безучастен наблюдател на действията на правителството, отмина. Ясно заявих, че трябва да подобрим отношенията си с Турция. С тях винаги сме имали чудесни отношения.

Трябва обаче да сме наясно, че Турция опита да се намеси в изборния процес. Турция опитва да се меси и в работата на Главното мюфтийство. Трябва да поставим тези въпроси на масата открито. Само тогава ще можем да водим нормални разговори с Турция.

Аз чакам Бойко Борисов да постави въпроси, но засега не го е направил. Избор на премиера е да работи предимно във външнополитически план по овреме на третия си мандат. Аз го подкрепям. Нямаме проблем. Всички трябва да обединим усилията си.

Началникът на НСО не е подавал оставка. С тази служба също имаше скандали. Президентът може само да назначава началник на НСО, одобрен от МС. Дейността на НСО се контролира от парламентарна комисия. Реално началникът на НСО няма пряк ръководител. В последните години се отнемат правомощия на президента. Това не е добре за българската демокрация. Концентрира се прекалена власт в ръцете на правителството, а най-хубавото при демокрацията е баланса във властите.

Нямам никакви намерения да създавам самостоятелна политическа партия. Това съм го обявил отдавна”, категоричен беше Радев. “Аз не съм се конфронтирал по темата за изтребителите. Тази тема беше използвана, за да има непрекъснати нападки срещу президентската институция.

Аз винаги съм бил за честност и прозрачност при закупуването на нови изтребители. Няма разкол в президентската власт по темата за Истанбулската конвенция. Аз също съм за дебат по темата. Факт е, че в България има насилие над жена и деца. Факт е обаче, че тази конвенция предизвиква спорове в обществото. Аз съм на мнение, че не е сега момента да се ратифицира тази конвенция. Има далеч по-болни проблеми.

Не трябва с тази конвенция да се отвлича вниманието от сериозните проблеми. Да, тя е важна, но без работещи закони – конвенцията няма да промени нищо. Управляващите трябва да запретнат ръкави и да си напишат домашното. Не трябва да се бърза. Надявам се, че този път българският парламент ще прояви разум и няма да предизвика раздори в обществото, като ратифицира Истанбулската конвенция “, заяви президентът. Очаквайте подробности! / Епицентър

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.