Радев: Правителството трябва добре да знае с кого си има работа след зловещото плячкосване на държавата

Радев: Правителството трябва добре да знае с кого си има работа след зловещото плячкосване на държавата След зловещото плячкосване на държавата в продължение на много години, българите са зажаднели за справедливост и възмездие.

Затова всяко открито противопоставяне на правителството срещу корупцията среща одобрението на хората.

Правителството трябва да бъде много внимателно, да знае с кого и с какво си има работа. Убеден съм, че борбата срещу корупцията трябва да се води със силата и легитимността на институциите, а не само с популярността на социалните мрежи.

Това коментира президентът Румен Радев пред журналисти думите на шефката на кабинета на премиера Кирил Петков Лена Бориславова след разпита й в прокуратурата, че списъкът с имената бил съставен след търсене в Google.

„Безпардонните методи с погазване на закона, използвани от предишното редовно правителство, доведоха до сгромолясване на техния режим.

Това трябва да бъде урок към всички. Урок за новото управление трябва да е и фактът, че демокрацията и законността не могат да бъдат възстановени с недемократични средства и нарушаване на закона“, добави държавният глава.

„Второто служебно правителство вече е в историята. Трябва за гледаме напред и да правим така, че България да се управлява по демократичен път, за търси рационалното решение на сегашните кризи и проблеми“, коментира още той.

„Важно е, че между правителството и президентската институция има една конструктивна комуникация. Да, правителството има нужда от подкрепа в тази тежка криза, но не можем да се надяваме единствено и само институциите да решат тежките проблеми пред България“, добави Румен Радев.

В коментар за напрежението по оста Русия-Украйна-НАТО, той заяви: „България е част от усилията за деескалация, но и част от усилията за подсилване на източния фланг на Алианса.

Вече започва съвместната мисия по контрол и охрана на въздушното пространство на територията на България заедно с нашите съюзници от НАТО.

Като рамкова страна във формирането на батальонна бойна група, България е отворена към всички съюзници за участие на техни контингенти, които да допринесат за запълване на дефицит от способности в нашите сухопътни войски“.

Радев припомни, че най-големият риск за националната ни сигурност е това да неглижираме проблемите на българските въоръжени сили:

„Не можем да се сещаме за тях само от криза в криза и от катастрофа в катастрофа. Трябва да има непрекъснато внимание от най-високо държавно ниво към тяхната боеспособност и точно тези проблеми ще дискутираме утре“.

„Всички се надяваме, че пълномащабна война ще бъде избегната, затова всеки ден има преговори на най-високо ниво. Няма военно решение на тази криза. Единственият път за намиране на устойчиво решение, това е пътят на преговорите и дипломацията. Обнадеждаващо е, че те се водят“, смята президентът.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.