Радев сезира КС: Само Велико народно събрание може да приема нова Конституция

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд, тъй като само Велико народно събрание може да приема нова Конституция, а не временна комисия.

Ето защо той настоява конституционните съдии да обявят като противоконституционно решението на Народното събрание да се създаде Временна комисия за разглеждане на проект на Конституцията на Република България.

Припомняме, че това решение депутатите взеха на 2 октомври тази година, съобщи Канал 3.

В искането е посочено, че промени във вече внесен проект за нова Конституция може да прави само Велико народно събрание.

Действащото Народно събрание има право да обсъжда само дали по проекта следва да се свика Велико народно събрание, или не.

Великото народно събрание е единственият орган, който е оправомощен да приеме нова конституция.

С приетото решение се надхвърля конституционната компетентност на Народното събрание и се нарушава принципът на правовата държава. / Bulpress BG

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.