Русия призова ЮНЕСКО да пази паметника на Альоша

Русия призова ЮНЕСКО да пази паметника на Альоша Заместник-председателят на руския клон на Комитета по правата на човека към ООН Иван Мелников отправи молба към генералната директорка на ЮНЕСКО Одре Азуле да не позволява премахването на паметника „Альоша“ в Пловдив.

Мелников е и директор на Фондацията за защита на националното историческо наследство. Той моли Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) да защити паметниците на освободителите от Съветската армия в България, предаде БТА.

Иван Мелников е на мнение, че става въпрос за „недопустими нарушения на международното право и на правата на националните малцинства и реабилитацията на нацизма“.

Руският представител посочва, че премахването на паметника би противоречало на Конвенцията за защита на световното културно и природно наследство, приета от Общото събрание на ООН на 16 ноември 1972 г.

„Още повече, в редица съседни държави с представителства на Комитета по правата на човека към ООН вече бяха предприети предпазни мерки във връзка с разгледани жалби и по силата на член 49 от разпоредбите на комитета.

В съответствие с това властите в тези държави бяха задължени да не допускат премахването на паметници, които преминаха под защитата на ООН.

Освен всичко от друго в София, след премахването на паметника на Съветската армия на 19 декември 2023 г., Софийският градски административен съд се произнесе, че демонтирането на въпросния паметник е незаконно“, пише в позицията си Иван Мелников.

На 10 януари общински съветници от „Демократи за силна България“, част от групата на „Продължаваме промяната – Демократична България“, внесоха предложение за преместването на Паметника на съветската армия в Пловдив до края на годината.

На първото си пленарно заседание от пролетната сесия Държавната дума на Руската федерация прие декларация, в която осъжда инициативата за демонтиране на паметника „Альоша“ в Пловдив.

Паметникът на Съветската армия „Альоша“ в Пловдив е гранитна статуя с височина 10,5 м, която се издига на хълма Бунарджик.

Открит е официално през 1957 година. Изобразява изправен съветски войник, който държи картечен пистолет „Шпагин“ с цевта надолу. Прототипът на статуята е руският войник от Трети украински фронт Алексей Иванович Скурлатов, уточнява Булпресс БГ.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.